Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Po útoku dronu v Izraeli hlásia 60 zranených, prihlásil sa Hizballáh

Záchranári stoja na vysokozdvižnom rebríku a kontrolujú zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v Bejrúte vo štvrtok 10. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hizballáh, ktorý je vo vojne s Izraelom, vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho dronový útok bol reakciou na nálety izraelskej armády v južnom Libanone.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 14. októbra (TASR) - Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za dronový útok, ktorého terčom bola vojenská základňa pri izraelskom meste Binjamina. Podľa najnovšej bilancie si útok vyžiadal viac ako 60 zranených, informovala agentúra AFP.

Hizballáh, ktorý je vo vojne s Izraelom, vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho dronový útok bol reakciou na nálety izraelskej armády v južnom Libanone. Dodal, že do útoku na vojenský výcvikový tábor v Binjamine ležiacom južne od prístavného mesta Haifa vyslal letku útočných bezpilotných lietadiel.

Izraelská televízia Kešet 12 informovala, že Hizballáh v nedeľu večer vyslal nad Izrael tri bezpilotné lietadlá. Dve boli odpálené spolu: jedno bolo následne zostrelené pri Haife, zatiaľ čo druhé zasiahlo skupinu ľudí pri Binjamine. Tretí dron zostrelili nad morom pri Haife.

Hizballáh odpaľuje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na Izrael už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia proiránskeho hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí, ďalej od severnej hranice Izraela, ktorú má spoločnú s Libanonom.

AFP dodala, že izraelská protivzdušná obrana, vrátane mobilného systému Železná kupola (Kipat barzel), zachytila väčšinu rakiet a dronov vystrelených Hizballáhom, takže ojedinelé zásahy alebo padajúce úlomky si vyžiadali málo zranených.

Pri dronovom útoku Hizballáhu na základňu zahynuli štyria vojaci



Štyria izraelskí vojaci zahynuli a siedmi ďalší utrpeli vážne zranenia pri nedeľňajšom dronovom útoku libanonského militantného hnutia Hizballáh na vojenskú základňu južne od mesta Haifa. V noci na pondelok to oznámila izraelská armáda, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Ide o najkrvavejší útok Hizballáhu, odkedy Irzael pred necelými dvoma týždňami spustil pozemné operácie proti tomuto Iránom podporovanému hnutiu v južnom Libanone.

Hizballáh sa predtým prihlásil k zodpovednosti za dronový útok, ktorého terčom bola v nedeľu vojenská základňa pri izraelskom meste Binjamina, a označil ho za odvetu za izraelské nálety. Podľa izraelských záchranárov pri útoku dronmi utrpelo zranenia 61 ľudí, napísala agentúra AP.

Hizballáh odpaľuje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na Izrael už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí.