Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Po útoku židovským osadníkom UNRWA zatvára pobočku v Jeruzaleme

Riaditeľ Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini. Foto: TASR/AP

Konanie židovských osadníkov Lazzarini odsúdil a informoval, že areál, ktorý slúži UNRWA, bude dočasne uzavretý, kým sa obnoví bezpečnosť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 10. mája (TASR) - Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov, informovala agentúra AFP.

Generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini v statuse na sieti X uviedol, že vo štvrtok večer obyvatelia Izraela dvakrát založili požiare v blízkosti oplotenia okolo sídla UNRWA v okupovanom východnom Jeruzaleme. Personál OSN, ktorý bol v tom čase v objekte, bol vážne ohrozený.

Konanie židovských osadníkov Lazzarini odsúdil a informoval, že areál, ktorý slúži UNRWA, bude dočasne uzavretý, kým sa obnoví bezpečnosť.

Lazzarini tiež informoval, že počas posledných dvoch mesiacov izraelskí extrémisti organizovali pred areálom UNRWA v Jeruzaleme viaceré protesty, ktoré zvolával poslanec jeruzalemskej samosprávy. Dodal okrem toho, že zamestnanci OSN sú pravidelne vystavení obťažovaniu a zastrašovaniu. Areál, ktorý UNRWA využíva, bol útokmi vážne zdevastovaný a poškodený a jeho zamestnanci boli osadníkmi ohrozovaní zbraňami.

Lazzarini žiadal, aby páchatelia týchto útokov boli stíhaní a braní na zodpovednosť. Upozornil, že menej razantná reakcia úradov bude mať za následok nastavenie nového nebezpečného štandardu.

Incident medzičasom odsúdili Jordánsko i Saudská Arábia, ktorá zo zodpovednosti zaň obvinila izraelské "okupačné úrady" a apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na zastavenie porušovania ľudských práv v Izraeli a zabránilo útokom na humanitárnych pracovníkov, ktorí "majú významnú úlohu pri poskytovaní pomoci a služieb Palestínčanom na okupovaných palestínskych územiach".

Ku kritike na adresu Izraela sa pridali aj ďalšie arabské štáty regiónu, ako aj Organizácia islamskej spolupráce.