Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

Po útoku v Gaze na školu hlásia tamojšie úrady najmenej 17 obetí

Palestínčania sa modlia pri telách svojich príbuzných zabitých počas izraelského bombardovania Pásma Gaz. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vo vyhlásení oznámila, že uskutočnila "presný útok na teroristov, ktorí operovali vo veliteľskom centre Hamasu v meste Gaza".

Gaza 21. septembra (TASR) - Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Medzi obeťami je aj osem detí. Ďalších najmenej 30 ľudí podľa miestnych záchranárov utrpelo zranenia. Izrael predtým uviedol, že cieľom útoku bolo veliteľské centrum palestínskeho hnutia Hamas.

Izraelská armáda vo vyhlásení oznámila, že uskutočnila "presný útok na teroristov, ktorí operovali vo veliteľskom centre Hamasu v meste Gaza". Armáda neinformovala o počte obetí. Uviedla však, že prijala viaceré opatrenia na zníženie rizika ohrozenia civilistov vrátane použitia presnej munície či dodatočných spravodajských informácií.

Ide o posledný zo série izraelských útokov na školské budovy, v ktorých sa ukrývajú vysídlení ľudia v Pásme Gazy. Útok na školu Al-Džawní v utečeneckom tábore Nusejrát z 11. septembra vyvolal medzinárodné pobúrenie po tom, čo sa objavili informácie, že medzi obeťami je aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Izraelská armáda viní Hamas z toho, že sa ukrýva v budovách škôl, kde hľadajú útočisko tisíce Palestínčanov. Hnutie to popiera.