Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Po volebnom neúspechu RN sa strojca plánu Matignon vzdal funkcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledky RN v týchto voľbách boli aj dôvodom, pre ktorý prezident Emmanuel Macron nečakane rozpustil Národné zhromaždenie a vypísal predčasné voľby a určil ich termín na 30. júna a 7. júla.

Paríž 9. júla (TASR) - Po neúspechu krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku sa v pondelok postu generálneho riaditeľa aparátu strany vzdal Gilles Pennelle. Uviedli to v utorok zdroje z RN, ktoré tak potvrdili informácie denníka Le Monde.

Le Monde dodal, že Pennelle bol pred mesiacom zvolený za poslanca Európskeho parlamentu.

Výsledky RN v týchto voľbách boli aj dôvodom, pre ktorý prezident Emmanuel Macron nečakane rozpustil Národné zhromaždenie a vypísal predčasné voľby a určil ich termín na 30. júna a 7. júla. Kým ich prvé kolo RN vyhrala, na základe výsledkov druhého kola skončila až na treťom mieste.

Pennelle bol hlavným architektom tzv. plánu Matignon, ktorý mal zabezpečiť všetku logistiku v prípade predčasných parlamentných volieb a na jeho aktiváciu údajne stačilo "stlačiť tlačidlo". Tento plán, ktorým sa lídri RN už dávnejšie chválili, sa nakoniec ukázal ako chybný - najmä pokiaľ ide o navrhnutých kandidátov, z ktorých desiatky boli stiahnuté z kandidátnych listín pre rasistické, antisemitské alebo konšpiračné výroky. Na nepripravenosť niektorých z nich sa poukazovalo aj počas debát medzi dvoma kolami volieb.

Aj vodca RN Jordan Bardella v pondelok priznal, že vo svojej kampani urobil "chyby". Vyhlásil, že je potrebné pracovať na profesionalizácii predstaviteľov RN na miestnej úrovni.

RN, ktorá sa v druhom kole volieb usilovala získať v Národnom zhromaždení aspoň relatívnu väčšinu, sa v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách umiestnila na treťom mieste, čo je neuspokojivý výsledok - napriek tomu, že v parlamente má 143 poslancov vrátane prebehlíkov zo strany Republikáni (LR) zoskupených okolo Érica Ciottiho.