Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Po zosuvoch pôdy v Etiópii zahynulo už najmenej 157 ľudí

Na archívnej snímke, ktorú zverejnilo oddelenie pre komunikáciu vlády zóny Gofa, žena plače, keď sa stovky ľudí zhromažďujú na mieste zosuvu pôdy v okrese Kencho Shacha Gozdi v zóne Gofa v južnej Etiópii v pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

Vedúci agentúry ešte v pondelok uviedol, že v oblasti zahynulo približne 50 ľudí, medzi obeťami sú aj deti či policajti.

Addis Abeba 23. júla (TASR) - Najmenej 157 ľudí už prišlo o život počas zosuvov pôdy po silných dažďoch na juhu Etiópie. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, uviedol v utorok vládny predstaviteľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V oblasti Gofa vo zväzovom štáte Južná Etiópia zosuvy pôdy zasypali obyvateľov niekoľkých dedín. Ďalšie zosuvy zasypali aj osoby, ktoré sa im v pondelok snažili pomôcť a vyslobodiť ich spod závalov, uviedli úrady.

"Pátranie stále pokračuje a niektoré telá sa ešte nenašli. Táto lokalita prináša viaceré výzvy," vysvetlil vedúci Národnej agentúry pre riešenie katastrof v oblasti Gofa. "Doposiaľ sme našli 157 tiel z dvoch dedín... obávame sa, že číslo sa ešte zvýši," dodal.

Vedúci agentúry ešte v pondelok uviedol, že v oblasti zahynulo približne 50 ľudí, medzi obeťami sú aj deti či policajti. Oblasť Gofa je vzdialená približne 450 kilometrov od hlavného mesta Addis Abeba.

V Južnej Etiópii zvyčajne trvajú krátke sezónne dažde od apríla do mája. Ich dôsledkom sú povodne, pre ktoré sa musí časť obyvateľstva vysťahovať zo zasiahnutých oblastí, informoval Úrad OSN pre humanitárnu pomoc (OCHA).