Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Po zrútení nahromadeného odpadu na ugandskej skládke zahynulo 18 ľudí

Ilustračná fotka Foto: TASR - Daniel Veselský

Odpad sa zo skládky uvoľnil následkom prudkých dažďov.

Kampala 12. augusta (TASR) - Na veľkej skládke odpadu v hlavnom meste Ugandy zomrelo 18 ľudí, ktorých zavalili nazhromaždené odpadky. Tie sa zo skládky uvoľnili následkom prudkých dažďov. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Nešťastie sa udialo ešte v piatok večer na skládke Kiteezi, ktorá slúži pre veľkú časť Kampaly. Najmenej dve z obetí sú deti, uviedli predstavitelia hlavného mesta.

Počet obetí ešte môže rásť. "Vyhodnotenie zatiaľ nie je ukončené," uviedla hovorkyňa ugandského Červeného kríža. Dodala, že pátranie po obetiach v haldách odpadkov spomaľujú silné dažde.

Skládka Kiteezi sa nachádza na strmom svahu v chudobnej časti mesta. Často sa tam zhromažďujú ženy a deti, ktoré si zarábajú zbieraním plastového odpadu. V blízkosti skládky taktiež postavili niekoľko domov.

Ugandský prezident Yoweri Museveni nariadil vyšetrenie nešťastia a v sérii príspevkov na sociálnej sieti X sa pýtal, prečo ľudia žijú v tesnej blízkosti nestabilnej kopy odpadkov. "Kto dovolil ľuďom žiť v blízkosti takejto potenciálne nebezpečnej haldy?" Prezident dodal, že odpadové vody z tejto skládky sú dostatočným dôvodom na to, aby ľudia na takom mieste nežili.

Kampalské úrady už roky uvažujú o zatvorení skládky a jej presunutí mimo oblasť hlavného mesta. Tento zámer sa však od roku 2016 zatiaľ nepodarilo realizovať.