Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Pobaltské štáty a Poľsko chcú, aby EÚ spolufinancovala obrannú líniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potreba pobaltskej obrannej línie vychádza z bezpečnostnej situácie a podporuje novú bezpečnostnú koncepciu NATO, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyhlásení.

Helsinki 28. septembra (TASR) - Členské štáty NATO - Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko - chcú od Európskej únie získať financovanie na vybudovanie siete bunkrov, bariér, distribučných liniek a vojenských skladov pozdĺž svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovali v sobotu predstavitelia Estónska, píše TASR podľa agentúry AP.

Tri pobaltské krajiny plán na vybudovanie "Pobaltskej obrannej línie" pôvodne ohlásili v januári. Poľsko v máji oznámilo podobný projekt pod názvom "Východný štít", ktorý by mal posilniť jeho hranice s Bieloruskom a s ruskou exklávou - Kaliningradskou oblasťou.

Potreba pobaltskej obrannej línie vychádza z bezpečnostnej situácie a podporuje novú bezpečnostnú koncepciu NATO, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyhlásení. "Je mimoriadne dôležité, aby sme naše činnosti koordinovali s Poľskom," dodal minister. Projekt "posilňuje bezpečnosť Európskej únie a vojenskej obrany na jej hraniciach, čo je podľa nás jednoznačný dôvod, prečo by (ho) aj EÚ mohla finančne podporiť", uviedol Pevkur.

Ministri obrany štyroch európskych krajín sa v piatok stretli v meste Daugavpils na juhovýchode Lotyšska, aby prediskutovali financovanie projektu.

Ministri nespresnili, akú finančnú pomoc od Bruselu mienia požadovať, v spoločnom vyhlásení však uviedli, že "ruská vojna proti Ukrajine ukázala, že vytváranie fyzických bariér v otvorenom teréne bez prirodzených obranných plôch má prvoradý význam dokonca aj v technologicky pokročilom vojenskom konflikte".