Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Pobrežie Costa Blanca zasiahlo sucho, ľudia stoja v rade na vodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keď hladina vody začala klesať, koncentrácia soli sa zvýšila. Úrady v niektorých oblastiach tak museli vyhlásiť vodu z vodovodu za nevhodnú na pitie alebo varenie.

Alicante 24. augusta (TASR) - Španielske pobrežie Costa Blanca zasiahlo sucho. Voda z vodovodu v niekoľkých mestách prestala byť pitnou, čo prinútilo dovolenkárov aj miestnych obyvateľov stáť v radoch na distribučných miestach, ktoré poskytujú balenú vodu na pokrytie základných potrieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Keď hladina vody začala klesať, koncentrácia soli sa zvýšila. Úrady v niektorých oblastiach tak museli vyhlásiť vodu z vodovodu za nevhodnú na pitie alebo varenie. Balená voda je distribuovaná bezplatne.

Nadmerná výstavba, klimatická zmena a masový cestovný ruch počas letných mesiacov, keď sa populácia obľúbenej stredomorskej destinácie výrazne zvýši, tento problém ešte zhoršili, tvrdia aktivisti.

V oblasti Marina Alta, severne od hlavného mesta provincie Alicante, spotreba vody stúpla na 19,67 miliardy litrov v júli z 2,3 miliardy litrov v januári.

Podľa štatistík je v tejto oblasti takmer 38.000 bazénov, čo predstavuje jeden bazén na päť obyvateľov. Priemer za celé Španielsko je jeden bazén na 35 ľudí. Nedostatok vody prinútil mestské zastupiteľstvá zakázať aktivity, ako je napúšťanie bazénov alebo polievanie záhrad a umývanie áut.

"Už sa dostávame do klimatickej núdze," povedal Joan Sala z environmentálnej skupiny Acció Ecologista-Agró. Poukázal pritom na slabé zrážky v severnej časti provincie Alicante, kde v minulom roku napršalo polovičné množstvo zrážok a v tomto roku len 10 % z doterajších priemerných zrážok.

Sucho spôsobilo aj poľnohospodárskemu sektoru v regióne straty vo výške viac ako 65 miliónov eur, uviedlo v júli združenie farmárov ASAJA.