Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Počas návštevy Moskvy sa údajne utopil severokórejský predstaviteľ

Na archívnej snímke severokórejský vojenský generál vľavo si podáva ruku s prezidentom Kim Ir Senovej vojenskej univerzity Kim Kum Cholom ako jej vojenskými pedagógmi. Foto: TASR/AP

Toto úmrtie prichádza v období zvýšenej diplomatickej aktivity medzi KĽDR a Ruskom.

Moskva 17. júla (TASR) - Podľa správ ruských médií sa vysokopostavený severokórejský predstaviteľ Kim Kum-čchol utopil pri plávaní v jazere neďaleko Moskvy. Meno muža sa zhoduje s menom vedúceho nedávnej severokórejskej vojenskej delegácie v Rusku, o ktorej informovali severokórejské štátne médiá. Informácie sa však nedajú nezávisle overiť. Správu priniesla agentúra Reuters, píše TASR.

Okolnosti úmrtia zostávajú nejasné. Niektoré ruské médiá s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedli, že zosnulý 64-ročný muž bol hosťujúcim úradníkom, ktorý sa zdržiaval na severokórejskom veľvyslanectve, opisujú ho však ako pracovníka poľnohospodárskeho sektora, nie armády. Na druhej strane severokórejské médiá identifikovali istého Kima Kum-čchola ako vedúceho vojenskej výcvikovej delegácie, ktorá začiatkom tohto mesiaca navštívila Rusko.

Veľvyslanectvo Severnej Kórey (KĽDR) v Moskve zatiaľ nereagovalo na žiadosti o potvrdenie totožnosti mŕtveho muža. Moskovská polícia prípad vyšetruje, uviedol Reuters.

Toto úmrtie prichádza v období zvýšenej diplomatickej aktivity medzi KĽDR a Ruskom. Medzi oboma krajinami sa v minulom roku uskutočnil rekordný počet návštev na vysokej diplomatickej úrovni. Tieto užšie vzťahy vyvolali obavy v Južnej Kórei a Spojených štátoch, najmä v súvislosti so správami o dodávkach severokórejských zbraní do Ruska na použitie vo vojne na Ukrajine.