Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Počas protestov tzv. žltých viest zatkli vo Francúzsku vyše 200 ľudí

Demonštranti z hnutia tzv. žltých viest pochodujú 12. septembra 2020 v Paríži. Foto: TASR/AP

Niektorí protestujúci mali na sebe čierne oblečenie a počas pochodu držali zástavu protifašistického hnutia Čierny blok.

Paríž 12. septembra (TASR) - Približne 1000 ľudí sa zišlo v sobotu v Paríži počas dvoch protestov hnutia tzv. žltých viest, informovala tlačová agentúra AFP. V snahe rozpustiť demonštrantov použila miestna polícia slzotvorný plyn, uviedla agentúra Reuters.

Doposiaľ bolo zatknutých najmenej 222 protestujúcich, pričom mnohých z nich medzičasom prepustili.

"Hnutie je mŕtve, poviem to jasne, ale sme tu preto, lebo nemáme čo stratiť," povedal podľa agentúry AFP účastník protestu. Na pochode sa totiž doposiaľ zúčastnilo menej ľudí, než sa očakávalo. Niektorí protestujúci však mali opačný názor.

Podľa AFP očakávala miestna polícia účasť 5000 protestujúcich, pričom počítala najmenej s 1000 násilníkmi.

Niektorí protestujúci mali na sebe čierne oblečenie a počas pochodu držali zástavu protifašistického hnutia Čierny blok, čím podľa agentúry Reuters naznačili prítomnosť radikálnych demonštrujúcich.

Pochody "žltých viest" boli ohlásené aj v iných väčších francúzskych mestách vrátane Marseille, Toulouse, Lyonu a Lille, avšak miestne orgány v meste Toulouse protest zakázali v dôsledku opatrení proti šíreniu nového druhu koronavírusu.

Aktivisti obnovili hnutie tzv. žltých viest v sobotu. Ich veľké demonštrácie proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho politike, nimi označovanej za elitársku, zanikli počas pandémie nového koronavírusu.

Parížske úrady označili niektoré oblasti, napríklad najprestížnejšiu ulicu Champs-Élysées, za neprístupné a nedovolené a časti trasy parížskeho metra popri tejto slávnej ulici dočasne zatvorili.

Hnutie žltých viest sa začalo na jeseň 2018 na protest proti zvyšovaniu daní z pohonných hmôt, ktoré podľa hnutia najtvrdšie dopadalo predovšetkým na najchudobnejších Francúzov. Hnutie nazvané podľa reflexných žltých viest, ktoré povinne musia mať motoristi vo Francúzsku, sa premenilo na pravidelné týždenné protivládne protesty. Tie trvali vyše roka a viedli k početných úmrtiam a stovkám zranených, uviedla agentúra AP.