Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Keni sa zranilo 200 ľudí a zadržali vyše 100 osôb

Demonštranti utekajú pred policajtmi počas protestu proti navrhovanému zákonu na zvýšenie daní, ktorý má byť predložený do parlamentu v Nairobi vo štvrtok 20. júna 2024. Foto: TASR/AP

Protestujúci chcú, aby vláda úplne upustila od návrhu zákona o financiách, ktorý podľa nich zvýši životné náklady Keňanov, ktorých už teraz trápia finančné problémy.

Nairobi 21. júna (TASR) - Najmenej 200 ľudí sa zranilo a viac ako 100 zadržala polícia počas štvrtkových protestov v Keni proti vládnym plánom na zvýšenie daňového zaťaženia v celkovej výške 2,7 miliardy dolárov. Jeden 29-ročný muž zomrel v nemocnici na následky strelného poranenia stehna, ktoré utrpel počas protestu, uviedli kenské noviny Daily Nation. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Na rozohnanie protestujúcich v Nairobi polícia údajne použila slzotvorný plyn a vodné delo, uviedlo vo štvrtok neskoro večer v spoločnom vyhlásení päť skupín na ochranu práv, medzi ktorými sú aj Amnesty International a Kenská lekárska asociácia.

Protestujúci chcú, aby vláda úplne upustila od návrhu zákona o financiách, ktorý podľa nich zvýši životné náklady Keňanov, ktorých už teraz trápia finančné problémy. Medzinárodný menový fond však tvrdí, že vláda musí zvýšiť príjmy, aby znížila rozpočtový deficit a zadlžovanie štátu.

Začiatkom tohto týždňa kenská vláda trochu zmiernila svoj postoj a prezident William Ruto podporil odporúčania zrušiť niektoré nové poplatky vrátane daní z vlastníctva automobilov, vyššieho daňového zaťaženia na kúpu chleba či kuchynského oleja a daní z finančných transakcií.

Poslanci napriek protestom vo štvrtok schválili zákon o financiách v druhom čítaní. O navrhovaných zmenách budú hlasovať pravdepodobne v utorok.