Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Počas púte do Mekky prišli o život stovky ľudí

Moslimskí pútnici sa zhromažďujú na vrchu kopca na hore Arafát počas druhého dňa každoročnej púte hadždž v Mekke v Saudskej Arábii v sobotu 15. júna 2024. Foto: TASR/AP

Obete počas tohtoročného podujatia hlásili aj India, Indonézia, iracký autonómny región Kurdistan, Jordánsko, Senegal a Tunisko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rijád 19. júna (TASR) - Stovky ľudí prišli o život počas tohtoročnej moslimskej púte hadždž v Saudskej Arábii. Hlavnou príčinou úmrtí sú vysoké teploty vzduchu. TASR o tom informuje podľa agentúr AP, AFP a DPA.

Arabský diplomat pre AFP uviedol, že o život prišlo najmenej 600 Egypťanov, väčšina z nich z dôvodu zdravotných problémov spôsobených vysokými teplotami. Predstavitelia egyptských úradov a ani egyptské médiá sa k týmto údajom nevyjadrili a údaje ešte neposkytla ani Saudská Arábia.

Obete počas tohtoročného podujatia hlásili aj India, Indonézia, iracký autonómny región Kurdistan, Jordánsko, Senegal a Tunisko.

Mnohí ľudia pátrajú po svojich príbuzných či známych, ktorí sú nezvestní, dodáva AFP. Niektorí z nich neboli zaregistrovaní, a preto nemali prístup do klimatizovaných zariadení, ktoré pútnikom umožňujú schladiť sa počas modlitieb.

Diplomat pre AFP uviedol, že v Mekke v pondelok namerali 51,8 stupňa Celzia. V Saudskej Arábii minulý mesiac zverejnili štúdiu, podľa ktorej sa teplota v oblasti púte zvyšuje každé desaťročie o 0,4 stupňa Celzia.

Na púti v najposvätnejšom meste islamu – Mekke – sa tento rok zúčastnilo približne 1,8 milióna pútnikov. Vlani prišlo o život viac než 200 pútnikov, väčšina z nich bola z Indonézie.

Táto púť je jedným z piatich pilierov islamu a každý moslim, ktorý si to môže dovoliť, sa na nej musí zúčastniť aspoň raz za život. Jej začiatok sa určuje podľa islamského lunárneho kalendára. Tohtoročná púť hadždž sa začala minulý piatok (14. júna) a končí sa v stredu.