Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Počas vojny v Gaze dostali zásah až dve tretiny škôl

Na snímke zranení Palestínčania dostávajú ošetrenie po izraelskom bombardovaní Pásma Gazy v nemocnici v meste Chan Júnis, na juhu Pásma Gazy 9. júla 2024. Foto: TASR/AP

Len za posledné štyri dni boli zasiahnuté štyri školy, uviedla UNRWA bez toho, aby spresnila, ktorá z bojujúcich strán za útokmi na školy stojí.

Gaza/Paríž 10. júla (TASR) - Od začiatku bojov v palestínskom Pásme Gazy utrpeli škody až dve tretiny škôl prevádzkovaných humanitárnou Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Niektoré objekty škôl boli zbombardované, mnohé boli vážne poškodené, napísal generálny riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini v príspevku na sieti X.

Len za posledné štyri dni boli zasiahnuté štyri školy, uviedla UNRWA bez toho, aby spresnila, ktorá z bojujúcich strán za útokmi na školy stojí.

Pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy, ktorá bola vyprovokovaná teroristickým vpádom palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023, UNRWA v pobrežnej palestínskej enkláve prevádzkovala 284 škôl.

Lazzarini vo svojom príspevku upozornil na to, že v Pásme Gazy deväť mesiacov pokračuje neúprosné zabíjanie a Pásmo Gazy pre to nie je miestom pre deti. Vyzval na okamžité zastavenie paľby a zdôraznil, že "zjavné ignorovanie medzinárodného humanitárneho práva" sa nemôže "stať novým normálom".

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne v statuse na sieti X napísalo, že je neprijateľné, aby boli civilisti hľadajúci ochranu a útočisko v školách zabíjaní.

Opakované útoky izraelskej armády na školy sa musia zastaviť a musia byť "urýchlene vyšetrené", apelovalo Nemecko.

K výzve Nemecka sa v stredu pridalo aj Francúzsko, ktoré odsúdilo nedávne útoky izraelskej armády na školy v Pásme Gazy, kde sa ukrývajú zo svojich domovov vysídlení Palestínčania. Takúto bojovú taktiku označil Paríž za "neprijateľnú" a žiada dôkladné vyšetrenie okolností, za ktorých sa tieto útoky odohrali.