Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Počet novomanželských párov v Číne je najnižší od roku 2013

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet sobášov v Číne úzko súvisí s počtom narodených detí a tento pokles podľa agentúry pravdepodobne znepokojí politikov, ktorí sa usilujú o rast počtu obyvateľov.

Peking 5. augusta (TASR) - Počet čínskych párov, ktoré uzavreli manželstvo v prvej polovici tohto roka, klesol na najnižšiu úroveň od roku 2013, ukazujú oficiálne údaje. Čoraz viac mladých ľudí odkladá sobáš v dôsledku spomaľovania tamojšej ekonomiky a zvyšovania životných nákladov, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Manželstvo uzavrelo v prvom polroku tohto roka 3,43 milióna párov. V rovnakom období roku 2023 to bolo o 498.000 párov viac.

Počet sobášov v Číne úzko súvisí s počtom narodených detí a tento pokles podľa agentúry pravdepodobne znepokojí politikov, ktorí sa usilujú o rast počtu obyvateľov. Ten sa znižuje už dva roky po sebe.

Manželstvo sa v Číne považuje za nevyhnutnú podmienku pre narodenie detí. Rodičia tiež predkladajú sobášny list na registráciu svojho dieťaťa a na získanie štátnych dávok a ďalších stimulov.

Mnohí mladí Číňania sa rozhodli zostať slobodní alebo odložiť uzavretie manželstva pre zlé pracovné vyhliadky a obavy o budúcnosť, keďže rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa spomaľuje.

Počet sobášov v Číne klesá už od roku 2014. Zatiaľ čo v roku 2023 došlo k miernemu nárastu, tento rok sa očakáva pokles miery sobášnosti na najnižšiu úroveň od roku 1980, uviedol demografický expert Che Ja-fu pre noviny Global Times. Hlavnými dôvodmi sú pokles počtu mladých ľudí, vyšší počet mužov v populácii schopnej uzavrieť manželstvo v porovnaní so ženami, vysoké náklady na sobáš a zmena postojov, dodal. Podľa neho bude ťažké v nasledujúcich rokoch tento trend výrazne zmeniť.