Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Počet obetí izraelských náletov neďaleko nemocnice vzrástol na 18

Ľudia reagujú pri stúpajúcom dyme z obytnej budovy po tom, ako ju zasiahla raketa vystrelená z izraelskej stíhačky na mieste izraelského leteckého útoku v štvrti Ghobeiri, v Bejrúte 22. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila, že jej lietadlá zasiahli cieľ hnutia Hizballáh neďaleko Univerzitnej nemocnice Ráfika Harírího v Bejrúte.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 22. októbra (TASR) - Počet obetí pondelkového izraelského útoku blízko najväčšej nemocnice v libanonskej metropole Bejrút sa zvýšil na 18. Pri útoku utrpelo zranenia 60 ľudí. Medzi obeťami boli aj štyri deti, uviedlo v utorok libanonské ministerstvo zdravotníctva. Libanonská vláda zároveň oznámila, že za posledný deň zahynulo pri izraelských útokoch v Libanone najmenej 63 osôb a 234 ľudí utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Izraelská armáda oznámila, že jej lietadlá zasiahli cieľ hnutia Hizballáh neďaleko Univerzitnej nemocnice Ráfika Harírího v Bejrúte. Tvrdí, že nemocnica nebola cieľom útoku a úder ju nezasiahol.

Riaditeľ nemocnice však uviedol, že v dôsledku izraelského útoku došlo k poškodeniu nemocnice. Zdravotnícke zariadenie podľa neho zasiahli neďaleké trosky, pravdepodobne následkom použitia ťažkej munície. Dodal, že medzi obeťami neboli zamestnanci nemocnice.

Útok podľa AFP zrovnal so zemou štyri neďaleké budovy. Záchranári prehľadávali trosky a pátrali po preživších aj deň po útoku.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok vyjadril zdesenie nad izraelským útokom a vyzval na rýchle a dôkladné vyšetrovanie. "Základné princípy medzinárodného humanitárneho práva týkajúce sa ochrany civilného obyvateľstva sa musia dodržiavať," povedal Türk. Dodal, že nemocnice, sanitky a zdravotníci sú osobitne chránené medzinárodným humanitárnym právom, pretože zachraňujú životy zranených a chorých.

"Pri vedení vojenských operácií v blízkosti nemocníc musia strany konfliktu posúdiť predpokladaný vplyv na služby zdravotnej starostlivosti vo vzťahu k zásadám primeranosti a obozretnosti," uviedol komisár OSN.

Libanonská vláda uviedla, že konflikt v Libanone si dosiaľ vyžiadal 2530 obetí na životoch. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva sa celkový počet obetí v Libanone od 23. septembra zvýšil na najmenej 1552. Od októbra 2023 podľa libanonskej vlády pri izraelských útokoch v Libanone utrpelo zranenia 11.800 osôb.