Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí nákazy vírusom Marburg v Rwande vzrástol na 11

Na archívnej snímke z 8. októbra 2014 zdravotnícky pracovník z oddelenia prevencie a kontroly infekcií odetý v ochrannom obleku nesie jedlo do izolačného stanu, v ktorom je v karanténe muž po kontakte s nositeľom vírusu Marburg v kenskej metropole Nairobi. Foto: TASR/AP

Rwanda vylúčila zavedenie lockdownu v rámci boja s týmto vírusom. Namiesto toho vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali telesnému kontaktu.

Kigali 2. októbra (TASR) - V Rwande zaznamenali ďalších päť obetí marburskej hemoragickej horúčky. Celkovo tak v krajine evidujú už 11 obetí tohto ochorenia, oznámilo v utorok večer rwandské ministerstvo zdravotníctva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vírusom Marburg sa v Rwande od 27. septembra nakazilo už približne 29 ľudí, uviedlo ministerstvo. Devätnástich z nich izolovali a podstupujú liečbu v rôznych častiach krajiny.

Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) v utorok uviedlo, že väčšinu nakazených tvoria zdravotníci a identifikovali už 290 ľudí, s ktorými boli nakazení v kontakte.

Vírus Marburg patrí do čeľade filovírusov, ktorej súčasťou je aj vírus Ebola. Marburg sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami nakazeného.

Vírus spôsobuje vysokoinfekčnú hemoragickú horúčku, ktorú často sprevádza krvácanie a zlyhanie orgánov. Toto ochorenie má vysokú mieru úmrtnosti. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 88 percent nakazených ochoreniu podľahne.

Rwanda vylúčila zavedenie lockdownu v rámci boja s týmto vírusom. Namiesto toho vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali telesnému kontaktu.