Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Počet obetí po ruských raketových útokoch na Ukrajine je najmenej 21

Na snímke hasiči nesú telo z ruín obytnej budovy po ruskom raketovom útoku na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Umaň, vzdialeného 200 km južne od Kyjeva 28. apríla 2023. Foto: FOTO TASR/AP

Ukrajina oznámila, že zostrelila 21 z celkovo 23 ruských rakiet a dva drony.

Kyjev 28. apríla (TASR) - Počet mŕtvych po ruskom raketovom útoku, ktorý v piatok nadránom zasiahol deväťposchodový bytový dom v meste Umaň v strednej časti Ukrajiny, stúpol na 19 vrátane dvoch desaťročných detí. Informovali o tom gubernátor Čerkaskej oblasti Ihor Taburec a ďalší miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Celkový počet ľudí zabitých vo vlne ruských raketových útokov na Ukrajine v piatok ráno miestneho času je tak najmenej 21.

Reportéri tlačovej agentúry AFP boli svedkami, ako záchranári stále vyťahujú pozostatky obetí z trosiek zničených domov. "Chcem vidieť svoje deti, sú pod troskami," povedal záchranárom Dmitrij, pôvodne z východoukrajinského mesta Luhansk.

Prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil najnovšiu vlnu raketových útokov a zaprisahal sa, že Ukrajina odpovie na "ruský teror". Moskva tvrdí, že pri "kolektívnom raketovom údere" cielila na rezervné jednotky ukrajinskej armády, aby im zabránila dostať sa na front, a že "všetky naplánované ciele boli zasiahnuté".

Ruské rakety zasiahli aj dom v meste Dnipro v strednej Ukrajine. Podľa starostu Borysa Filatova zomrela mladá žena a jej trojročné dieťa.

V hlavnom meste Kyjev, ktoré tiež patrilo k cieľom útoku, neboli hlásené žiadne obete. Kyjev nebol podľa miestnych predstaviteľov ostreľovaný posledných 51 dní.

Ukrajina oznámila, že zostrelila 21 z celkovo 23 ruských rakiet a dva drony.