Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí povodní v Česku stúpol na päť

Na satelitnej snímke Maxar Technologies zaplavené domy a obchody po rekordných zrážkach z trvalého dažďa v českom meste Kravaře 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa Rakušana je stále nezvestná aj trojčlenná posádka vozidla, ktoré rozbúrená rieka strhla v sobotu.

Praha 19. septembra (TASR) - Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry DPA.

Podľa Rakušana je stále nezvestná aj trojčlenná posádka vozidla, ktoré rozbúrená rieka strhla v sobotu.

Povodne vyvolané extrémnym počasím spôsobili škody v niekoľkých krajinách strednej a východnej Európy. V Česku záplavy najviac postihli oblasti na východe krajiny neďaleko hraníc s Poľskom.

V stredu oblasti postihnuté povodňami v Sliezsku navštívil aj český prezident Petr Pavel vrátane mesta Jeseník, kde hladina vody v centre mesta dosahovala miestami aj niekoľko metrov. Po návšteve prezident uviedol, že obnova poškodeného územia bude trvať aj roky.

Medzičasom sa zlepšila situácia na rieke Labe na severe Česka neďaleko hraníc s Nemeckom. Povodňová vlna prešla mestom Ústí nad Labem, pričom hladina rieky mierne prekročila 6,8 metra. Pred výdatnými dažďami to bolo v priemere asi dva metre. Príval vody tam pomohli udržať mobilné povodňové zábrany, konštatuje DPA.

Extrémne dažde a povodne zasiahli viacero krajín susediacich s Českom. Vo štvrtok sa v poľskom Vroclave v súvislosti s povodňami stretnú premiéri Slovenska, Česka, Rakúska a Poľska s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.