Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiarov v Portugalsku vzrástol na sedem

Muž nesie hasiaci prístroj pri požiari skladu železiarstva počas lesného požiaru v meste Sever do Vouga na severe Portugalska 16. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Portugalská vláda zároveň v pondelok požiadala Európsku komisiu (EK) o pomoc v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU).

Lisabon 17. septembra (TASR) - Najmenej na sedem stúpol v utorok počet obetí požiarov, ktoré sužujú stredné a severné Portugalsko. Zranenia v ich dôsledku utrpelo vyše 40 ľudí, pričom úrady museli v noci evakuovať ďalšie obce. TASR o tom informuje podľa utorkových správ agentúr Lusa, Reuters a AFP.

V utorok ráno zasahovalo proti požiarom vyše 5000 hasičov a 21 lietadiel. Veliteľ hasičov José Miranda uviedol, že úrady boli nútené evakuovať približne 100 ľudí. Zároveň priblížil, že medzi zranenými je 17 civilistov a 23 príslušníkov civilnej ochrany.

V Portugalsku je v súčasnosti niekoľko desiatok aktívnych požiarov, pričom situácia je najhoršia v dištrikte Aveiro pri meste Porto. Oheň v tomto dištrikte spálil za uplynulé dva dni už vyše 10.000 hektárov pôdy. Veliteľ civilnej ochrany André Fernandes v pondelok večer uviedol, že požiare by tu mohli pohltiť ešte ďalších 20.000 hektárov pôdy.

Portugalské úrady v dôsledku požiarov uzavreli niekoľko cestných komunikácií vrátane úseku diaľnice medzi Lisabonom a Portom. Okrem toho boli na severe krajiny zrušené aj niektoré vlakové spojenia.

Portugalsko a susedné Španielsko zaznamenali tento rok o niečo menej požiarov, než je obvyklé, vzhľadom na začiatok roka bohatý na zrážky. Obe krajiny však ohrozuje čoraz teplejšie a suchšie počasie, ktoré je podľa vedcov aj dôsledkom klimatickej krízy.

Vláda vzhľadom na predpoveď počasia predĺžila varovanie pred požiarmi až do štvrtka a oznámila vytvorenie skupiny, ktorej úlohou bude vysporiadať sa s následkami požiarov.

Portugalská vláda zároveň v pondelok požiadala Európsku komisiu (EK) o pomoc v rámci Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). EK v utorok oznámila, že mobilizovala osem hasiacich lietadiel na pomoc Portugalsku. Dve lietadlá sú zo Španielska, dve z Talianska, dve z Francúzska a dve z Grécka.