Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu a požiaru v Jerevane stúpol na šesť

Hasiči hasia plamene pri požiari v obchodnom centre v arménskom meste Surmalu, 2 km južne od Jerevanu 14. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Na miesto bolo vyslaných celkovo 200 hasičov a zdravotníkov, ako aj hasičské autá a stavebná technika.

Jerevan 15. augusta (TASR) - Najmenej šesť obetí na životoch a viac ako 60 zranených si vyžiadal mohutný výbuch a následný požiar, ktorý v nedeľu zachvátil trhovisko Surmalu v širšom centre arménskeho hlavného mesta Jerevan. ďalších 15 ľudí je stále nezvestných.

O aktualizovanej bilancii informovala v pondelok agentúra AFP, ktorá sa odvolala na arménskeho ministra pre mimoriadne situácie Armena Pambuchčjana.

Pambuchčjan dodal, že záchranné operácie pokračujú "veľmi opatrne", pretože sa predpokladá, že pod troskami budovy zrútenej v dôsledku explózie sú ľudia. Na miesto bolo vyslaných celkovo 200 hasičov a zdravotníkov, ako aj hasičské autá a stavebná technika.

Na základe analýzy videozáznamu incidentu podľa Pambuchčjana "nemožno hovoriť o teroristickom útoku", keďže požiar vypukol ešte pred výbuchom. Minister doplnil, že oheň sa rozšíril na horľavé materiály. Miestne médiá už predtým uviedli, že výbuch nastal na mieste, kde sa skladovala zábavná pyrotechnika.

Hasiči vynášajú zranenú ženu cez kúdoľ dymu pri požiari v obchodnom centre v arménskom meste Surmalu, 2 km južne od Jerevanu 14. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


Minister dodal, že dymenie a malý požiar môžu pretrvávať ešte niekoľko dní, pretože na mieste tlie množstvo plastov.

Príčina požiaru je stále predmetom vyšetrovania, dodala AFP. Prokuratúra ho vedie na základe podozrenia z porušenia pravidiel o skladovaní horľavého tovaru a z porušenia noriem požiarnej bezpečnosti a pre podozrenie z usmrtenia "z nedbanlivosti".

Tlačové agentúry vrátane TASR v noci na pondelok informovali, že niekoľko hodín po výbuchu dostala civilná ochrana viacero hlásení o bombách, ktoré mali byť nastražené v jerevanskom metre, v parlamente a ďalších budovách. Žiadne nálože sa však na uvedených miestach nenašli. Či tieto hlásenia súvisia s výbuchom na trhu, nie je známe.

Arménsko, ktoré má približne tri milióny obyvateľov, sa stále spamätáva z vojny s Azerbajdžanom o oblasť Náhorného Karabachu z roku 2020, ktorá sa skončila jeho porážkou a následnou politickou krízou. DPA píše, že v tejto chudobnej krajine opakovane dochádza k porušovaniu základných bezpečnostných predpisov.