Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Počet židovských osadníkov v Prejordánsku sa za Trumpa prudko zvýšil

Na archívnej snímke z 30. júna 2020 židovská osada na okupovanom západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Populácia osadníkov na okupovaných územiach od začiatku roka 2017 vzrástla o približne 13 percent.

Jeruzalem 27. januára (TASR) - Počet izraelských osadníkov žijúcich na okupovanom západnom brehu Jordánu rástol za posledné štyri roky oveľa rýchlejšie než počet obyvateľov Izraela. Uvádza sa to v štatistike tamojšieho židovského obyvateľstva zverejnenej v stredu.

Ako pripomenula agentúra AFP, toto obdobie sa prekrýva s administratívou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá nepokladala osady v Predjordánsku za nelegálne.

Zo správy vyplýva, že populácia osadníkov na okupovaných územiach od začiatku roka 2017 vzrástla o približne 13 percent na 475.481. Počas rovnakého obdobia izraelská populácia podľa vlády vzrástla o zhruba osem percent na takmer 9,3 milióna.

Správa, ktorá je založená na oficiálnych vládnych údajoch, nezahŕňa anektovaný východný Jeruzalem, ktorý je domovom viac ako 200.000 osadníkov.

Baruch Gordon, riaditeľ úradu pre sčítavanie židovského obyvateľstva na západnom brehu Jordánu, bagatelizoval vplyv americkej politiky. Uviedol, že populačný rast v posledných rokoch, teda ešte pred pandémiou koronavírusu, skutočne poklesol.

Podľa týchto údajov sa počet osadníkov v Predjordánsku v roku 2020 zvýšil o 2,62 percenta v porovnaní s 1,7 percenta celkovej izraelskej populácie. V roku 2016 počet osadníkov vzrástol o 3,59 percenta.

"Myslím si, že žiadny americký prezident nemôže toľko ovplyvniť, pretože vývoj v oblasti závisí od rozhodnutí izraelskej vlády, ktorá rozhoduje o výstavbe," dodal Gordon.

Nový americký prezident Joe Biden naznačil, že jeho administratíva sa opäť prikloní k odmietavému postoju voči rozširovaniu židovských osád na okupovaných palestínskych územiach, ktoré sú podľa medzinárodného práva považované za nezákonné a mnohé vlády ich vnímajú ako prekážku dosiahnutia mieru na Blízkom východe.