Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Severná Kórea pomáha Rusku s masovým vraždením Ukrajincov

Severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin (uprostred vľavo) stoja počas gala koncertu v rámci ich stretnutia v Pchjongjangu v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR

Spojené štáty a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku muníciu a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 19. júna (TASR) - Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že Severná Kórea pomáha Rusku zabíjať ukrajinských civilistov, a vyzval na väčšiu medzinárodnú izoláciu oboch krajín. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Niet pochýb o tom, že Severná Kórea dnes aktívne spolupracuje s Ruskom vo vojenskej oblasti a zámerne poskytuje zdroje na masové vraždenie Ukrajincov," povedal Podoľak.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali v stredu v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami. Táto nová zmluva nahrádza základné dokumenty medzi Ruskom a Severnou Kóreou, podpísané v rokoch 1961, 2000 a 2001.

Spojené štáty a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku muníciu a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil nález úlomkov severokórejskej munície na bojisku.

Dodávky delostreleckej munície z KĽDR do Ruska pomáhajú Moskve udržiavať "vysokú intenzitu útokov", uviedol Podoľak. "To má vplyv na priebeh udalostí vo vojne a výrazne zvyšuje počet civilných obetí," dodal.

Poradca zároveň kritizoval "absolútnu neschopnosť" medzinárodných sankcií voči Rusku a Severnej Kórei. "Je zrejmé, že reštriktívne opatrenia uvalené na Rusko a Severnú Kóreu nestačia. Potrebujeme prísnejší prístup k skutočnej izolácii," zdôraznil.