Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Podoljak: Obmedzenie ruskej ropy do Maďarska a SR nie je vydieraním

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak gestikuluje počas rozhovoru pre americkú agentúru Associated Press v Kyjeve vo štvrtok 25. júla 2024. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v utorok (23.7.) oznámil, že Maďarsko bude blokovať vyplatenie finančnej pomoci Ukrajine v rámci Európskeho mierového nástroja.

Budapešť 28. júla (TASR) - Obmedzenie tranzitu ropy ruskej spoločnosti Lukoil cez územie Ukrajiny pre Maďarsko a SR nie je v nijakom prípade vydieraním. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, podľa ktorého Budapešť a Bratislava nekonajú v záujme mieru, ale trvajú na ústupkoch voči Rusku. Uviedol to v sobotu server magyarnemzet.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Obmedzenie dodávok ropy na Slovensko a do Maďarska týkajúce sa ruskej spoločnosti Lukoil nie je vydieraním," povedal pre agentúru Reuters Podoljak.

Vyhlásil to v reakcii na piatkové uznesenie maďarskej vlády, podľa ktorého Ukrajina vydiera Maďarsko a Slovensko zastavením dodávok ropy, pretože chce, aby obe krajiny upustili od svojej promierovej politiky požadujúcej prímerie.

Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, pričom Kyjev sa netají tým, že to robí z politických dôvodov. Konštatoval to v pondelok (22.7.) server mandiner.hu.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v utorok (23.7.) oznámil, že Maďarsko bude blokovať vyplatenie finančnej pomoci Ukrajine v rámci Európskeho mierového nástroja až dovtedy, kým Kyjev neobnoví tranzit ruskej ropy prostredníctvom ropovodu Družba.

"Pokiaľ Ukrajina túto otázku nevyrieši, každý by mal zabudnúť na vyplatenie kompenzácie za prepravu zbraní vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového nástroja, pretože ako by to vyzeralo, že my schválime vyplatenie uvedenej sumy, zatiaľ čo Ukrajina ohrozuje našu energetickú bezpečnosť," povedal maďarský minister zahraničných vecí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)