Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Polícia prehľadala nehnuteľnosti spájané s hnutím Ríšski občania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za vodcu hnutia Ríšski občania je považovaný nemecký aristokrat a podnikateľ Henrich XIII. Reuss.

Berlín 4. júna (TASR) - Vyše 700 policajtov prehľadávalo v utorok v troch nemeckých spolkových krajinách nehnuteľnosti a pozemky spájané s dvoma podozrivými podporovateľmi krajne pravicového hnutia Ríšski občania (Reichsbürger). Hnutie plánovalo násilné zvrhnutie spolkovej vlády. Oznámila to spolková prokuratúra, uvádza TASR podľa agentúr Reuters a DPA.

Príkazy na prehliadku sa týkali 73-ročného muža a 63-ročnej ženy zo spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka. Dovedna sedem nehnuteľností a tri ďalšie pozemky im okrem tejto spolkovej krajiny prehľadávali už od skorého rána policajné tímy vrátane pyrotechnikov a špeciálnych jednotiek z rôznych častí Nemecka aj v spolkových krajinách Sasko a Šlezvicko-Holštajnsko. Medzi nimi boli aj bunkre či bývalé vojenské cvičisko, uvádza Reuters.

Počas razií nikoho nezadržali.

Podľa prokuratúry sú obaja podozriví, že Ríšskym občanom poskytovali priestory na nábor nových členov. Žena okrem toho údajne na jeseň 2021 poskytla autom jednému z podozrivých členov hnutia. Správu o utorňajších raziách priniesol ako prvý spravodajský magazín Der Spiegel, pričom vyšetrovatelia hľadali aj prípadné sklady zbraní, keďže 73-ročný podozrivý vlastní značné množstvo strelných zbraní.

Za vodcu hnutia Ríšski občania je považovaný nemecký aristokrat a podnikateľ Henrich XIII. Reuss. Spolu s ďalšími ôsmimi osobami je od mája súdený pre obvinenia z terorizmu a vlastizrady, ktoré odmieta. Pre obvinenia z plánovania sprisahania, ktoré zmarili nemecké úrady koncom roka 2022, je celkovo súdených až 27 priaznivcov a členov hnutia.

Ríšski občania sú presvedčení, že dnešné demokratické Nemecko je nelegitímne a sami seba považujú za občanov monarchie, ktorá podľa nich pretrvala aj po porážke Nemecka v prvej svetovej vojne. Podľa prokuratúry plánovala skupina prevrat a následné dosadenie Reussa na post dočasnej hlavy štátu.