Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Ukončili vyšetrovanie streľby na Univerzite Karlovej

Na snímke hlavná budova Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

V hlavnej budove FF UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
14. júna (TASR) - Česká polícia ukončila vyšetrovanie streleckého útoku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) z vlaňajšieho decembra. Všetkým poškodeným začala od piatku rozosielať uznesenie. Uviedla to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Kriminalisti ukončili preverovanie útoku na Filozofickej fakulte UK a dnešným dňom začínajú doručovať poškodeným uznesenie o odložení veci. Veríme, že je úplne pochopiteľné, že o záveroch preverovania chceme najprv informovať všetkých poškodených a až následne verejnosť," napísala polícia. Dodala, že k prípadu nebude poskytovať žiadne ďalšie informácie, kým uznesenie nedoručí všetkým poškodeným.

Niektoré detaily zo záverov vyšetrovania zverejnil tento týždeň server Seznam Zprávy, ktorý sa odvolal na zdroje z polície detailne oboznámené s vyšetrovacím spisom. Kriminalisti podľa zistení servera dospeli k tomu, že vrah bol osamelým útočníkom a jeho čin bol namierený proti celej spoločnosti, ktorou sa cítil nepochopený a chcel sa tak zviditeľniť. Nikto ho neradikalizoval a netrpel ani psychickou chorobou, pre ktorú by si svoje konanie neuvedomoval, dodal server.

V hlavnej budove FF UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Útočník zranil ďalších 25 ľudí a napokon sa zastrelil. Krátko pred masakrom na FF UK zastrelil v obci Hostouň svojho otca a približne týždeň predtým náhodného muža s dieťaťom v Klánovickom lese na okraji Prahy.