Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Polícia v Grécku zadržala 13 ľudí, ktorí zrejme podpálili les

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V Grécku vypukli v poslednom období desiatky lesných požiarov, ktoré si tento týždeň vyžiadali aj najmenej jedného mŕtveho.

Atény 22. júna (TASR) - Polícia v Grécku zadržala v sobotu 13 ľudí, ktorí sú podozriví, že odpálením zábavnej pyrotechniky z jachty spôsobili lesný požiar na ostrove Hydra neďaleko Atén.

Ako poznamenala agentúra AFP, v Grécku vypukli v poslednom období desiatky lesných požiarov, ktoré si tento týždeň vyžiadali aj najmenej jedného mŕtveho.

Najnovší požiar "spôsobil ohňostroj odpálený z člna". Zapálil a zničil jediný borovicový les na ostrove Hydra. Horelo totiž na mieste, ktoré je ťažko dostupné a nevedie k nemu žiadna cesta, informoval hasičský tím z ostrova Hydra na Facebooku.

Trinásť ľudí, ktorí boli zadržaní a sú podozriví zo zapríčinenia tohto požiaru, predvedú v nedeľu prokurátora, uvádza sa vo vyhlásení hasičskej služby. O totožnosti podozrivých nie sú známe žiadne podrobnosti.

Vzhľadom na to, že Grécko sprísnilo tresty za podpaľačstvo, páchateľom teraz hrozí až 20 rokov väzenia a pokuty až do 200.000 eur.

Ďalší požiar vyčíňal v sobotu na ostrove Andros, informovali pohotovostné služby. Štyri dediny boli evakuované a lietadlá a helikoptéry hasili plamene z výšky.

Grécky úrad civilnej ochrany vyzval na mimoriadnu ostražitosť, pretože riziko požiarov je veľmi vysoké, najmä v regióne Atika, na Peloponézskom polostrove a v strednom Grécku.

AFP dodala, že Grécko sa pripravuje na náročné leto. Po veľmi teplej zime zaznamenala táto stredomorská krajina minulý týždeň prvú vlnu horúčav v tomto roku, keď teploty na niektorých miestach vystúpili nad 44 stupňov Celzia.