Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Polícia v Novej Kaledónii zadržala vodcu protestov za nezávislosť

Putá, ilustračné foto 21.05.2024. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Počas protestov, ktoré vypukli v máji, zomrelo deväť ľudí vrátane dvoch príslušníkov polície.

Nouméa 19. júna (TASR) - Francúzska polícia v stredu zadržala v Novej Kaledónii osem ľudí vrátane Christiana Teina, lídra organizácie Koordinačná bunka pre terénne akcie (CCAT), ktoré minulý mesiac zorganizovalo sériu nepokojov, uviedla prokuratúra. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Šéf CCAT bol podľa hlavného prokurátora v Nouméi Yvea Dupasa zadržaný za trestné činy "organizovaného zločinu", na základe ktorých môže byť zadržiavaný na 96 hodín.

Počas protestov, ktoré vypukli v máji, zomrelo deväť ľudí vrátane dvoch príslušníkov polície. Demonštranti v uliciach protestovali proti reforme volebného systému, podľa ktorej by sa volebné právo v krajine rozšírilo aj na francúzskych občanov žijúcich na tomto tichomorskom ostrove viac než desať rokov.

Domorodí Kanakovia majú obavy, že reforma by oslabila ich hlasovacie právo a sťažila prijatie akéhokoľvek budúceho referenda o nezávislosti. Francúzsko však tvrdí, že opatrenie je potrebné na zlepšenie demokracie.

Tein vedie CCAT, ktorá je pobočkou strany Kaledónska únia (UC) a zorganizovala protestné barikády v hlavnom meste Nouméa, ktoré narušili dopravu, pohyb a zásobovanie potravín.

Paríž CCAT od začiatku nepokojov obviňoval z násilia a francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin ju označil za "mafiánsku organizáciu".

Polícia v stredu obkľúčila sídlo strany za nezávislosť Kaledónskej únie v Noumei, kde sa nachádzajú aj kancelárie CCAT, informuje AFP. Dupas tvrdí, že polícia kancelárie prehľadala.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň vyhlásil, že pozastavil reformu hlasovania, avšak skupiny podporujúce nezávislosť ju chcú úplne stiahnuť skôr, ako sa obnoví dialóg o politickej budúcnosti ostrova, a tvrdia, že inak nedokážu presvedčiť mladých protestujúcich, aby opustili barikády.