Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala aktivistov na výročie zásahu na Tchien-an-men

Policajti v Hongkongu zatkli demonštranta. Foto: TASR/AP

Desaťročia bol poloautonómny Hongkong jediné čínske mesto, kde sa verejne pripomínali udalosti na Tchien-an-men – Námestí nebeského pokoja.

Hongkong 4. júna (TASR) - Hongkonská polícia zadržala v nedeľu prominentnú demokratickú aktivistku známu ako "babička Wongová" a ďalších päť ľudí. Zatýkanie súvisí s 34. výročím krvavého zásahu na Námestí nebeského pokoja v Pekingu, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Alexandra Wongová niesla kvety v hongkonskej nákupnej štvrti Causeway Bay, ktorá je tradičným miestom spomienok na krvavý zásah čínskej armády zo 4. júna 1989. Policajti obkľúčili 67-ročnú ženu a odprevadili ju k policajnej dodávke. Wongová nekládla odpor. Podľa reportérov AFP zadržali v nedeľu v Causeway Bay najmenej päť ďalších ľudí.

Jednou z nich bola žena, ktorá kričala: "Zdvihnite sviečky! Smútiť (za) 64!" Číslo 64 je inotaj pre totalitný režim citlivý dátum 6. jún. Ďalším bol mladý muž oblečený v čiernom, ktorý niesol knihu s názvom "35. máj", ďalší spôsob ako v pevninskej Číne vyjadriť štyri dni po 31. máji.

Desaťročia bol poloautonómny Hongkong jediné čínske mesto, kde sa verejne pripomínali udalosti na Tchien-an-men – Námestí nebeského pokoja.

Študentské prodemokratické demonštrácie sa tam začali krátko po návšteve sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova v Pekingu v máji 1989. Protesty ukončila 4. júna armáda; podľa čínskej vlády bolo zabitých 200 až 300 civilistov, podľa študentov a čínskeho Červeného kríža zomrelo 2 000 až 3 000 ľudí.

Ikonickou sa stala fotografia muža s nákupnými taškami, ktorý vlastným telom blokoval na námestí kolónu tankov. Neskôr Peking začal informácie o tejto udalosti cenzurovať a blokovať aj v internetových vyhľadávačoch.

V roku 2020 v Hongkongu začal platiť zákon o národnej bezpečnosti. Odvtedy sú aj tu verejné pripomienky na 4. jún 1989 zakázané.