Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Polícia zastrelila ozbrojeného muža neďaleko izraelského konzulátu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Policajti zasahovali v centre Mníchova na základe hlásenia o mužovi s dlhou strelnou zbraňou. Podozrivý muž podľa ministra na príslušníkov polície začal strieľať a oni streľbu opätovali.

Mníchov 5. septembra (TASR) – Muž, ktorý sa vo štvrtok neďaleko izraelského konzulátu v Mníchove dostal do prestrelky s políciou, je mŕtvy. Oznámil to bavorský minister vnútra Joachim Herrmann s tým, že totožnosť ozbrojeného muža musia ešte objasniť, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Policajti zasahovali v centre Mníchova na základe hlásenia o mužovi s dlhou strelnou zbraňou. Podozrivý muž podľa ministra na príslušníkov polície začal strieľať a oni streľbu opätovali. Nikto ďalší pri incidente neutrpel zranenia.

Polícia predtým potvrdila veľký zásah v blízkosti múzea pre dokumentáciu histórie nacizmu a generálneho konzulátu Izraela, pričom jej príslušníci postrelili a vážne zranili "podozrivú osobu". Miesto uzavreli a obyvateľov vyzvali, aby sa oblasti vyhýbali.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila streľbu za "závažný incident" a poďakovala sa mníchovským policajtom, ktorí podľa nej odviedli dobrú prácu. "Ochrana židovských a izraelských inštitúcií má, ako viete, najvyššiu prioritu," povedala novinárom v Berlíne.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že konzulát v Mníchove bol v čase streľby uzavretý a nikto z jeho zamestnancov neutrpel zranenia. Aj neďaleké múzeum uviedlo, že všetci jeho pracovníci sú v poriadku.

V izraelskom konzuláte sa konala spomienka na masaker na mníchovskej olympiáde z 5. septembra 1972. Palestínski teroristi z organizácie Čierny september vtedy v bavorskej metropole zabili 11 izraelských športovcov.