Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii obchodného cára EÚ

Na snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa vplyvného európskeho týždenníka Šefčovičova táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela.

Brusel 17. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci nového zloženia exekutívy EÚ, ktoré predstavila v utorok na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Podľa týždenníka Politico ide o prekvapenie, informuje spravodajca TASR.

Politico pripomenul, že slovenský eurokomisár s označením "spoľahlivého" človeka pôsobí v eurokomisii už 15 rokov a po tom, čo zastával významnú pozíciu v rámci rokovaní o vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom, sa teraz stane komisárom zodpovedným aj za obchod a získal silný ekonomický post.

Podľa vplyvného európskeho týždenníka Šefčovičova táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela.

Politico upozornil, že Šefčovič bude v novej exekutíve EÚ dohliadať aj na colnú politiku, pričom si zachová svoju dlhoročnú úlohu komisára pre inštitucionálne vzťahy a transparentnosť, čo znamená byť "pravou rukou" Von der Leyenovej pri budovaní vzťahov s ostatnými inštitúciami EÚ.

Týždenník pripomenul aj skutočnosť, že Šefčovič preberá obchodnú agendu práve v čase, keď sa Von der Leyenová zameriava na posilnenie hospodárskej bezpečnosti a ochrany obchodných záujmov EÚ, čím sa do popredia dostane aj úsilie o uzatváranie dohôd o voľnom obchode.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)