Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Polovojenské sily v Sudáne zostrelili lietadlo

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

V súčasnosti nie je známych veľa podrobností.

Chartúm 21. októbra (TASR) - Sudánske polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF) v pondelok uviedli, že zostrelili zahraničné lietadlo v Dárfúre na západe krajiny. Bezprostredne sa objavili informácie, že na palube mohli byť ruskí občania, píše TASR na základe agentúr AP a TASS.

V súčasnosti nie je známych veľa podrobností. Ruské veľvyslanectvo v Sudáne oznámilo, že je v kontakte s tamojšími úradmi, aby objasnilo okolnosti havárie lietadla a zistilo viac informácií. "Situáciu komplikuje skutočnosť, že miesto nehody sa nachádza vo vojnou zmietanom Dárfúre," spresnilo.

RSF sú od apríla 2023 vo vojnovom stave so sudánskou armádou. RSF na žiadosť o vyjadrenie doteraz nereagovali. Vo vyhlásení však uviedli, že zostrelili zahraničné vojenské lietadlo, ktoré pomáhalo sudánskej armáde. Bez doloženia dôkazov tvrdili, že lietadlo zhadzovalo bomby na civilistov.

Podľa monitorovacej skupiny Armed Conflict Location and Event Data (ACLED) bolo v sudánskej vojne od jej začiatku zabitých viac ako 24.000 ľudí. Sudánska armáda pokračuje v zintenzívnenej ofenzíve v blízkosti Chartúmu, zatiaľ čo s ňou spriaznené sily bojujú proti RSF v Dárfúre.