Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Poľsko je znepokojené napätím na izraelsko-libanonských hraniciach

Útok na Libanon. Foto: TASR/AP

Dlhodobý konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa po začiatku vojny v Pásme Gazy vyostril a Hizballáh začal s ostreľovaním izraelských pozícií neďaleko spoločných hraníc.

Varšava 24. septembra (TASR) - Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok znepokojenie nad eskaláciou napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh a vyzvalo na ukončenie násilia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

"Poľsko je hlboko znepokojené eskaláciou napätia v pohraničnej oblasti Izraela a Libanonu," uviedol poľský rezort diplomacie na sociálnej sieti X. "Vyzývame všetky strany, aby praktikovali zdržanlivosť a zastavili násilie, ktoré bude mať následky pre celý región," dodalo ministerstvo.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zomrelo od pondelka pri náletoch izraelskej armády na Libanon najmenej 558 ľudí a ďalších 1835 ich utrpelo zranenia. Izrael zintenzívnil svoje útoky proti cieľom Hizballáhu v Libanone v pondelok. V utorok napoludnie potom izraelská armáda oznámila, že ukončila druhú vlnu náletov na Libanon.

Dlhodobý konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa po začiatku vojny v Pásme Gazy vyostril a Hizballáh začal s ostreľovaním izraelských pozícií neďaleko spoločných hraníc. Šiitske militantné hnutie podporované Iránom tvrdí, že útoky podniká na podporu palestínskeho ľudu.