Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Poľsko, Nemecko a Česko chcú finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami

Na snímke utečenkyne prichádzajú s deťmi do krízového centra pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Foto: TASR - František Iván

Trojica lídrov dodáva, že situáciou obzvlášť zasiahnuté členské štáty si vyžadujú ďalšiu značnú finančnú podporu z už existujúcich fondov určených pre roky 2021 - 2027.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 27. júna (TASR) - Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území, píše TASR podľa štvrtkovej správy agentúry PAP.

V liste z 26. júna napísal poľský premiér Donald Tusk spoločne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a predsedom českej vlády Petrom Fialom, že problémy všetkých členských krajín nie sú pri ukrajinských utečencoch rovnaké, keďže takýto utečenci sa vo veľkom počte zdržiavajú len v niektorých krajinách.

Podľa Tuska, Scholza aj Fialu sú ich krajiny v tomto smere vystavené extrémnemu náporu. "Viac než 50 percent ukrajinských utečencov, ktorí prišli do Európskej únie, žije v Nemecku, Poľsku a Českej republike," uvádzajú v liste.

Trojica lídrov dodáva, že situáciou obzvlášť zasiahnuté členské štáty si vyžadujú ďalšiu značnú finančnú podporu z už existujúcich fondov určených pre roky 2021 - 2027. Tá by mala zohľadniť ich skutočné výdavky na prijímanie, ubytovanie a ďalšie zabezpečenie ukrajinských utečencov.

Koncom apríla sa podľa Eurostatu nachádzalo v EÚ takmer 4,2 milióna Ukrajincov so štatútom tzv. dočasnej ochrany. PAP pripomína, že vyše 950.000 z nich žilo podľa týchto údajov v Poľsku.