Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Poľsko obmedzí pohyb ruských diplomatov na svojom území

Radoslav Sikorski. Foto: TASR/AP

Obmedzenia sa podľa jeho slov budú týkať všetkých zamestnancov ruskej ambasády a konzulátov okrem samotného veľvyslanca.

Varšava 27. mája (TASR) - Poľsko obmedzí ruským diplomatom pohyb na svojom území. Oznámil to v pondelok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Varšava podľa jeho slov k takémuto kroku pristupuje v reakcii na zapojenie Ruska do tzv. hybridnej vojny vedenej voči Európskej únii a konkrétne aj proti Poľsku, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a PAP.

Sikorski toto rozhodnutie ohlásil na pondelňajšom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli. Dodal, že Varšava o príslušných krokoch nótou čoskoro upovedomí ruskú ambasádu.

Obmedzenia sa podľa jeho slov budú týkať všetkých zamestnancov ruskej ambasády a konzulátov okrem samotného veľvyslanca. Zmienení ruskí diplomati budú môcť v súlade s reštrikciami cestovať, respektíve pohybovať sa, len v rámci územia, ku ktorému boli pridelení.

"Ide o vnútroštátne rozhodnutia, no máme dôkazy, že ruský štát sa podieľa aj na schvaľovaní sabotáží v našej krajine. Dúfame, že Ruská federácia bude toto (opatrenie) považovať za veľmi vážne varovanie," povedal Sikorski novinárom v Bruseli.