Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Poľsko otvorí hranice s Bieloruskom až keď Minsk prepustí Poczbuta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Poľský minister povedal, že krajina bola pripravená zlepšiť vzťahy s Minskom pred tým, než Bielorusko začalo posielať za mreže politických väzňov.

Varšava 7. augusta (TASR) - Otvorenie hraničných priechodov s Bieloruskom závisí od toho, ako dlho bude v Minsku väznený líder poľskej menšiny a novinár Adrzej Poczobut, uviedol v utorok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Poľský minister povedal, že krajina bola pripravená zlepšiť vzťahy s Minskom pred tým, než Bielorusko začalo posielať za mreže politických väzňov. Zároveň doplnil, že otvorenie priechodov závisí od prepustenia Poczobuta. V súčasnosti funguje len priechod v Terespole.

Adrzeja Poczobuta odsúdil bieloruský súd na osem rokov pre "úmyselné podnecovanie nepriateľstva a na základe nenávisti národnej, náboženskej i sociálnej". Muž bol dlhoročným korešpondentom poľského denníka Gazeta Wyborcza a pôsobil aj v Zväze Poliakov v Bielorusku (ZPB).

Sikorski zároveň zdôraznil, že poľská vláda rozlišuje medzi bieloruskými občanmi a bieloruskými úradmi. Vyjadril preto poľutovanie nad situáciou Bielorusov, ktorých obmedzenia ovplyvnili.

Poľsko opakovane požadovalo prepustenie Poczobuta a zároveň obvinilo režim v Minsku z vytvárania vykonštruovaných obvinení. Odsúdenie aktivistu viedlo k vyhosteniu diplomatov na oboch stranách a bolo aj jedným z dôvodov zavedenia hraničných obmedzení.

Hranica medzi Poľskom a Bieloruskom sa dostala do centra pozornosti v roku 2021, keď sa ju hromadne snažili prekročiť ilegálni migranti. Zo zorganizovania tejto migračnej krízy Západ obviňuje Bielorusko, ktoré však odmieta, že by pomáhalo usmerňovať migrantov k hraniciam s Poľskom.