Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Poľsko posilňuje bezpečnosť príprav na povodne v ďalších mestách

Na snímke hasiči odstraňujú hromady trosiek na uliciach v dôsledku vysokej povodňovej vlny, ktorá sa prehnala juhozápadným Poľskom v poľskom meste Glucholazy. Foto: TASR/AP

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy po tom, ako záplavy koncom minulého týždňa postihli juhozápad krajiny.

Varšava 18. septembra (TASR) - Poľsko zvýši počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a armády v rámci príprav na blížiacu sa povodňovú vlnu, ktorá by mala do piatku zasiahnuť ďalšie poľské mestá na juhozápade krajiny. Oznámil to v stredu poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

"Zvyšujeme prítomnosť armády, polície a ďalších zložiek," uviedol Kosiniak-Kamysz. Dodal, že na pomoc pri protipovodňových operáciách už bolo vyslaných 10.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek a armády.

Podľa poľského ministerstva obrany bolo v utorok do mesta Vroclav, v ktorom by mala hladina vody do piatku kulminovať, vyslaných už vyše 1000 vojakov na pomoc s prípravami na nadchádzajúcu prírodnú katastrofu.

K posilneniu prítomnosti bezpečnostných zložiek prichádza po tom, ako mnohé mestá a obce na juhozápade Poľska už postihli povodne spôsobené extrémnym počasím v strednej a východnej Európe.

Šéf poľského rezortu obrany zároveň priblížil, že do niektorých obcí a miest postihnutých živelnou katastrofou, ako sú Ladek-Zdrój, Stronie Slaskie a Klodzko, je potrebné občas dovážať pitnú vodu a potraviny vrtuľníkmi. Podľa poľského generálneho štábu v súčasnosti pomáha 19 vrtuľníkov s evakuáciu ľudí, ktorí uviazli pre povodne.

Okrem ministerstva obrany sa do boja s ničivými povodňami v Poľsku zapája aj ministerstvo vnútra. Šéf tohto rezortu Tomasz Siemoniak uviedol, že tieto dve ministerstvá predtým na takejto úrovni ešte nespolupracovali.

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy po tom, ako záplavy koncom minulého týždňa postihli juhozápad krajiny. V dôsledku prírodnej katastrofy v Poľsku zaznamenali od soboty už sedem úmrtí.

Poľský premiér Donald Tusk v utorok uviedol, že škody spôsobené povodňami dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých. Súčasná vládna rezerva vo výške jednej miliardy zlotých (234 miliónov eur) tak podľa neho nebude stačiť.

Dažde a povodne zasiahli aj okolité krajiny, pričom vo štvrtok sa vo Vroclave v súvislosti s povodňami stretnú na Tuskove pozvanie premiéri Slovenska, Česka a Rakúska s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.