Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Poľsko prijalo opatrenia na ochranu svojich vojakov v Libanone

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pôsobia tam v rámci mierovej misie OSN (UNIFIL).

Varšava 3. októbra (TASR) - Poľsko prijalo preventívne opatrenia na ochranu svojich vojakov v Libanone, kde pôsobia v rámci mierovej misie OSN (UNIFIL). Uviedol to v stredu večer námestník poľského ministra obrany Cezary Tomczyk, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

"Je dôležité uvedomiť si, že nie sme účastníkmi tohto konfliktu. Poľskí vojaci sú na stabilizačnej misii, ktorá nesúvisí s tým, čo teraz vidíme na televíznych obrazovkách," povedal Tomczyk pre televíznu stanicu TVN24. "Sme v kontakte s veliteľmi ostatných vojenských kontingentov, ktoré sú v Libanone," dodal.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok spustili pozemnú ofenzívu v Libanone. Izraelská armáda tvrdí, že útoky sú zamerané proti Hizballáhu. Ofenzíve predchádzalo niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v Bejrúte a ďalších častiach krajiny. Pri jednom z nich v piatok zahynul aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.

Súčasťou mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) je aktuálne 213 poľských vojakov, vyplýva z údajov zverejnených na webovej stránke misie.