Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského konzulátu v Poznani

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sikorski povedal, že prokuratúra mu predložila presvedčivé dôkazy o tom, že v Poľsku bol zaznamenaný pokus o sabotáž a že ho pripravila zahraničná rozviedka.

Varšava/Poznaň 22. októbra (TASR) - Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského generálneho konzulátu v Poznani, čím znemožní jeho prevádzku. V utorok to oznámil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters, AFP, PAP a webstránky ruského ministerstva zahraničných vecí.

"Mám informácie, že za pokusmi o sabotáž v Poľsku a v spojeneckých krajinách stojí Rusko. Preto som prijal rozhodnutie odobrať povolenie na činnosť ruského konzulátu v Poznani," vyhlásil Sikorski, ktorý uviedol, že pracovníci konzulátu budú považovaní za nežiaduce osoby (persona non grata).

Sikorski povedal, že prokuratúra mu predložila presvedčivé dôkazy o tom, že v Poľsku bol zaznamenaný pokus o sabotáž a že ho pripravila zahraničná rozviedka. Ukrajinský diverzant, ktorého poverili ruské tajné služby, údajne plánoval podpaľačské útoky v meste Vroclav na juhozápade Poľska. Serhija S. zadržali poľské orgány ešte v januári tohto roka.

Šéf poľskej diplomacie taktiež uviedol, že požaduje, aby sa zastavila hybridná vojna proti jeho krajine a jej spojencom. "Ak bude hybridná vojna pokračovať, vyhradzujeme si právo podniknúť ďalšie rázne kroky," vyhlásil.

Na rozhodnutie poľského ministra už reagovala Moskva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová pre agentúru RIA Novosti uviedla, že "na tento najnovší nepriateľský krok" budú reagovať "bolestivou odpoveďou".

Okrem generálneho konzulátu v Poznani má Rusko na poľskom území zriadené veľvyslanectvo vo Varšave, generálny konzulát v Gdansku a generálny konzulát v Krakove.