Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Poľsko vydalo zatykač na Bielorusov pre únos lietadla s Pratasevičom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Prataseviča spolu s jeho priateľkou zadržali 23. mája 2021 na letisku v bieloruskej metropole Minsk.

Varšava 6. septembra (TASR) - Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube. Informovala o tom agentúra AFP, na ktorú sa odvoláva TASR.

Prataseviča spolu s jeho priateľkou zadržali 23. mája 2021 na letisku v bieloruskej metropole Minsk. Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu, v ktorom bol aj Pratasevič, tam totiž po odklonení muselo núdzovo pristáť pre údajnú bombovú hrozbu, ktorá sa ukázala ako falošná.

Úrad poľskej prokuratúry trojicu Bielorusov zapojených do odklonenia lietadla registrovaného v Poľsku identifikoval ako bývalého riaditeľa bieloruskej leteckej agentúry, vedúceho tímu riadenia letovej prevádzky v Minsku a pracovníka bieloruskej tajnej služby KGB.

Regionálny súd vo Varšave v dôsledku vyšetrovania v piatok vydal na nich zatykač. Hovorkyňa súdu Anna Ptaszeková uviedla, že hoci všetci majú pobyt mimo Poľska, nariadenie súdu umožňuje prokuratúre hľadať možnosti na ich medzinárodné stíhanie. Trojici podľa nej hrozí až 15 rokov odňatia slobody za odklonenie lietadla. Ide totiž o obvinenie s priťažujúcimi okolnosťami, ktoré ho kvalifikujú ako "teroristický" čin.

Zadržanie novinára a jeho priateľky spoločne s odklonom lietadla vyvolalo vo svete pobúrenie. USA, Kanada, EÚ aj Británia uvalili na Minsk pre tento incident sankcie. Medzinárodná organizácia civilného letectva OSN taktiež označila odklon za "nezákonný".

Prataseviča začiatkom mája 2023 v Bielorusku odsúdili na osemročné väzenie za podnecovanie terorizmu, organizovanie masových nepokojov, hanobenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalšie trestné činy. O niekoľko týždňov nato ho omilostili po nahratí videa, v ktorom sa k svojim údajným trestným činom priznal. Kritici však tvrdia, že tieto priznania boli urobené pod nátlakom.