Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada vojakov NATO na svojom území

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk (vpravo). Foto: TASR/AP

Šéf NATO Rasmussen pre túto mimoriadnú udalosť cestuje do Poľska.

Brusel 7. mája (TASR) - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen odcestoval dnes z Bruselu na dvojdňovú návštevu do Poľska. Vo Varšave sa stretne s poprednými politikmi, od ktorých sa očakáva, že zdôraznia potrebu posilniť prítomnosť NATO v Poľsku a v ďalších krajinách strednej Európy.

Varšava po zhoršení situácie v susednej Ukrajine a v obavách pred "rozpínavosťou" Ruska požiadala Severoatlantickú alianciu o vyslanie vojenského kontingentu.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v apríli vyhlásil, že na území Poľska by rád privítal "dve brigády" NATO - to znamená okolo 10.000 vojakov. Šéf poľskej diplomacie pri tejto príležitosti zdôraznil, že Poľsko je členom NATO už 15 rokov, ale jedinou stálou vojenskou prevádzkou aliancie na jeho území je iba konferenčné centrum.

Rasmussen sa dnes stretne s poľským ministrom zahraničných vecí Radoslawom Sikorskim a ministrom obrany Tomaszom Siemoniakom. Vo štvrtok má na programe rokovania s prezidentom Bronislawom Komorowskim a premiérom Donaldom Tuskom.

Rasmussenova návšteva Varšavy bude pravdepodobne jeho posledná vo funkcii generálneho tajomníka NATO. Od 1. októbra sa vedenia aliancie ujme bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg.