Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Poľský minister obrany čelí kritike za jeho balíček pre prípad núdze

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister potvrdil, že balíček s potrebnými vecami si pripravil pred cestou na Ukrajinu v počiatočných fázach rusko-ukrajinskej vojny a že ho má ešte stále zbalený.

Varšava 9. mája (TASR) – Poľský minister obrany Władysław Kosiniak-Kamysz vo štvrtok vyhlásil, že od počiatočných fáz ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine má zbalený balíček pre prípad núdze. Vyvolal tým vlnu kritiky, podľa ktorej jeho výroky vyvolávajú u obyvateľov neistotu a obavy o bezpečnosť krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Władysław Kosiniak-Kamysz je ministrom obrany a podpredsedom vlády. Počas rozhovoru pre súkromnú rozhlasovú stanicu Radio Zet dostal otázku, či takýto balíček má. Minister potvrdil, že balíček s potrebnými vecami si pripravil pred cestou na Ukrajinu v počiatočných fázach rusko-ukrajinskej vojny a že ho má ešte stále zbalený.

"Je dobré mať takýto balíček pripravený aj pre prípad nejakej živelnej pohromy alebo inej neočakávanej udalosti. Človek musí byť pripravený na všetko," uviedol v rádiu.

Ministrov výrok je reakciou na obavy mnohých obyvateľov strednej a východnej Európy kvôli vojne na Ukrajine. Kritici, vrátane bývalého ministra obrany Mariusza Błaszczaka, však tvrdia, že výrok ministra môže u obyvateľov vyvolávať obavy o bezpečnosť. Podľa ich výkladu by minister mohol v prípade problémov ujsť z krajiny.

Kosiniak-Kamysz na sociálnej platforme X napísal, že jeho slová sú vytrhnuté z kontextu.

Poľská vláda minulý mesiac spustila webovú stránku, ktorá obyvateľom odporúča, aby si pre prípad núdzovej evakuácie napr. po prírodnej katastrofe alebo vplyvom extrémneho počasia pripravili núdzový balíček. Ten by mal obsahovať základné náhradné oblečenie, rádio na batérie, svietidlo a lekárničku.