Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident Duda osobne oslávil Deň nezávislosti v Kyjeve

Poľský prezident Andrzej Duda hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve na Ukrajine v utorok 23. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Ide už o piatu Dudovu návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

Kyjev 24. augusta (TASR) - Prezidenti Poľska a Ukrajiny Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj v sobotu rokovali o spolupráci, bezpečnostných otázkach a podpore Poľska Ukrajine v boji proti ruskému agresorovi. TASR informuje podľa agentúry PAP.

Obaja sa stretli v Kyjeve na okraj slávnosti pri príležitosti 33. výročia prijatia Deklarácie nezávislosti Ukrajiny v roku 1991. Počas sobotňajších podujatí Dňa nezávislosti Duda povedal, že bez samostatnej Ukrajiny je ťažké uvažovať o nezávislom a bezpečnom Poľsku, Litve či iných krajinách v regióne. Zároveň prisľúbil, že Poľsko bude naďalej podporovať Ukrajinu v jej "spravodlivom boji až do jej víťazného konca".

Ide už o piatu Dudovu návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

Spolu s litovským prezidentom Gitanasom Nausedom navštívil Kyjev 23. februára 2022, v predvečer ruskej agresie. Spoločne apelovali na Rusko, aby zachovalo mier a pokoj.

Po rozpútaní ruskej invázie na Ukrajinu sa Duda spolu s Nausedom a prezidentmi Lotyšska a Estónska Egilsom Levitsom a Alarom Karisom vrátili 13. apríla 2022 do Kyjeva. Bola to prvá návštevu zahraničných hláv štátov v hlavnom meste Ukrajiny od vypuknutia vojny.