Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Poľský vicepremiér Pawlak odstúpi pre neúspech v straníckych voľbách

Waldemar Pawlak Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pawlak ubezpečil, že jeho odstúpením z vládnych postov nie je ohrozená stabilita vlády premiéra Donalda Tuska.

Varšava 17. novembra (TASR) - Poľský vicepremiér a minister hospodárstva Waldemar Pawlak dnes oznámil, že v pondelok podá demisiu a vzdá sa oboch funkcií.

Ako dôvod uviedol jeho nečakanú prehru vo voľbách o funkciu predsedu Poľskej ľudovej strany (PSL) a názorové rozpory s jej novým vedením.

Pawlak ubezpečil, že jeho odstúpením z vládnych postov nie je ohrozená stabilita vlády premiéra Donalda Tuska, v ktorej je PSL partnerom Občianskej platformy (PO).

Zachovanie koalície PSL a PO prisľúbil aj nový predseda PSL Janusz Piechociňski, 52-ročný poslanec poľského parlamentu. Podľa jeho slov bude PSL racionálnym koaličným partnerom a rozhľadeným účastníkom parlamentných rozpráv. Piechociňski na stretnutí s novinármi vyslovil želanie, aby Pawlak zostal členom vlády a sústredil sa na boj s ekonomickou krízou.

Ako medzičasom informoval poľský server www.wiadmosci.wp.pl, hovorca vlády Pawel Gras vyhlásil, že najnovší vývoj na poľskej politickej scéne si zrejme na budúci týždeň vynúti zvolanie koaličných rokovaní.

Pawlak bol na čele PSL sedem rokov. Za posledných 20 rokov bol dvakrát predsedom vlády. Je považovaný za najvýznamnejšieho politika PSL.

Strana sa dostala do centra pozornosti médií v júli v súvislosti so zverejnením záznamov, ktoré poukazovali na korupčné správanie niektorých členov strany. Aféra viedla k demisii Marka Sawického z funkcie ministra poľnohospodárstva.

Poľské médiá dnes s odvolaním sa na tvrdenie členov PSL tvrdia, že Piechociňski vyhral boj o post predsedu vďaka kampani zameranej na delegátov žijúcich a pôsobiacich mimo Varšavy a iných veľkých miest.