Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Popko: Ukrajina zneškodnila všetky drony vypustené Ruskom na Kyjev

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda dodala, že systémy protivzdušnej obrany boli aktivované v Kyjevskej, Čerkaskej, Sumskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Londýn 9. septembra (TASR) - Ukrajinské letectvo v noci na pondelok zostrelilo šesť z ôsmich bezpilotných lietadiel a dve z troch rakiet Ch-59/69 útočiacich na ciele na Ukrajine, informovala agentúra Reuters.

Tieto tri riadené letecké strely a osem útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid bolo vypustených zo vzdušného priestoru Kurskej oblasti na západe Ruska a z Ruskom okupovanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Ukrajinská armáda dodala, že systémy protivzdušnej obrany boli aktivované v Kyjevskej, Čerkaskej, Sumskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko medzičasom podľa britskej stanice BBC citovanej agentúrou TASR v statuse na sieti Telegram napísal, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zlikvidovať všetky drony vypustené v noci na pondelok do útoku na Kyjev.

Popko pripomenul, že ide o piaty letecký útok na Kyjev od začiatku septembra. Dodal, že šlo opäť o útočné drony - zrejme typu Šáhid iránskej výroby -, ktoré boli do útoku vypustené z Kurskej oblasti. Doplnil, že útok prichádzal vo vlnách. Podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam na životoch, zraneniam ani materiálnym škodám.

Okrem Kyjeva bol protiletecký poplach v noci na pondelok vyhlásený aj v Sumskej, Poltavskej, Černihivskej a Charkovskej oblasti. Podľa primátora mesta Charkov Ihora Terechova v jednom z miest zasiahnutých dronmi vypukol požiar - oheň zachvátil niekoľko rodinných domov a porasty v okolí. K zraneniam ľudí nedošlo.