Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Popredná katalánska separatistka Rovirová sa vrátila do Španielska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po amnestiách pre separatistov sa očakáva návrat viacerých z nich zo zahraničia.

Madrid 12. júla (TASR) - Predstaviteľka katalánskeho separatistického hnutia Marta Rovirová sa po viac ako šiestich rokoch exilu vo Švajčiarsku vrátila do Španielska. Po amnestiách pre separatistov sa očakáva návrat viacerých z nich zo zahraničia. Na základe správy agentúry DPA píše TASR.

Rovirová (47) prešla hranice medzi Francúzskom a španielskym autonómnym územím Katalánsko v aute so štyrmi spolupracovníkmi. Krátko nato predniesla v pohraničnej oblasti Cantallops bojovný prejav.

"Vrátili sme sa, aby sme dokončili to, čo sme tu zanechali nedokončené," kričala za aplauzu mnohých priaznivcov. Tí niesli transparent s nápisom "Sloboda pre Katalánsko".

Vo svojom prejave vyzvala na zjednotenie separatistov. Vylúčila však akékoľvek násilie pri presadzovaní cieľov hnutia.

Katalánske hnutie za nezávislosť dosiahlo svoj vrchol koncom roka 2017 referendom o nezávislosti, hoci to bolo neskôr vyhlásené za nezákonné. Skupina separatistických lídrov potom utiekla z krajiny, aby sa vyhla trestnému stíhaniu.

Rovirová si napriek rokom stráveným v exile zachovala funkciu generálnej tajomníčky Strany republikánskej ľavice Katalánska (ERC), ktorá má v Katalánsku stále významné miesto.

Španielsky parlament v máji schválil zákon o amnestii pre katalánskych separatistov a v nadväznosti na toto rozhodnutie sa očakáva aj návrat vodcu katalánskych separatistov Carla Puigdemonta.

Príslušný sudca však nechce udeliť bývalému predsedovi regionálnej vlády imunitu pred trestným stíhaním a ponecháva v platnosti jeho zatykač. Sudca tvrdí, že Puigdemont je vinný zo sprenevery, pretože použil verejné prostriedky na referendum o nezávislosti, pričom prípadná nezávislosť Katalánska by vraj tiež porušila finančné záujmy EÚ. Podľa sudcu zákon o amnestii neposkytuje v takýchto prípadoch ochranu pred trestným stíhaním.

Puigdemont prisľúbil, že sa napriek tomu vráti. Momentálne žije v exile v Belgicku, no chcel by sa opäť stať predsedom katalánskej vlády.