Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Porota v Británii vyhlásila za nevinného policajta, zastrelil černocha

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Auto obkľúčili policajné zložky, ktorým sa Kaba pokúsil ujsť. Blake ho následne zastrelil cez čelné sklo.

Londýn 21. októbra (TASR) - Britského policajta Martyna Blakea porota v pondelok po trojtýždňovom súdnom pojednávaní oslobodila od obžaloby z vraždy černocha, ktorého zastrelil pred dvoma rokmi v Londýne. Jeho vražda vyvolala veľké protesty miestnej černošskej komunity. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.

Blake (40) na súde vyhlásil, že je nevinný v prípade vraždy neozbrojeného Chrisa Kaba (24), ktorý zomrel na následky postrelenia hlavy v septembri roku 2022 vo štvrti Streatham na juhu Londýna.

Kabu zastrelili po tom, čo polícia zastavila jeho auto, ktoré sa deň predtým objavilo na mieste streľby v inej časti Londýna. Auto obkľúčili policajné zložky, ktorým sa Kaba pokúsil ujsť. Blake ho následne zastrelil cez čelné sklo.

Prokurátor Tom Little na začiatku procesu porotcom povedal, že Blakeovo rozhodnutie zastreliť Kabu "nebolo rozumne odôvodnené alebo ospravedlniteľné". Blakeova obhajoba však tvrdí, že strieľal, pretože situáciu vyhodnotil ako nebezpečnú pre svojich kolegov, ktorí by v prípade nekonania boli vystavení ohrozeniu.

"Mojím jediným zámerom bolo zastaviť vozidlo, o ktorom som si myslel, že sa chystá zraziť mojich kolegov," vyhlásil Blake, ktorý uviedol, že mal v úmysle prinútiť Kabu zastaviť vozidlo a nie ho zabiť.

Kabova smrť vyvolala protesty a hnev černošskej komunity v hlavnom meste Spojeného kráľovstva, ktorá sa dlhodobo sťažuje na nespravodlivé a rasistické zaobchádzanie zo strany polície.