Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Posádka tankera vyhodnocuje škody po útoku húsíov v Červenom mori

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Útoky jemenských povstalcov sa začali v novembri a odvtedy ovplyvnili ekonomiku i celosvetový obchod.

Saná 17. júla (TASR) - Posádka ropného tankera Chios Lion plaviaceho sa pod vlajkou Libérie vyhodnocuje rozsah škôd a zisťuje možný únik ropy po pondelkovom útoku jemenských húsijských povstalcov v Červenom mori, uviedlo Spojené námorné informačné centrum (JMIC). TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Menšie škody na ľavoboku tankera spôsobilo plavidlo bez posádky. Húsíovia zároveň napadli ďalšiu loď, keď sa nachádzala približne 100 námorných míľ severozápadne od jemenského prístavného mesta Hudajdá.

"Loď (Chios Lion) pôvodne smerovala na juh, no po útoku sa otočila a vrátila na sever mimo zóny ohrozenia, aby posádka posúdila škody a preskúmala prípadný únik ropy," uvádza vo vyhlásení JMIC s tým, že posádka je v bezpečí.

Jemenskí húsíovia zaútočili na tankery Chios Lion a Bentley I balistickými raketami, dronmi a plavidlami s nástražnými výbušnými systémami. Išlo podľa nich o reakciu na sobotňajší letecký útok Izraela na mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Útoky jemenských povstalcov sa začali v novembri a odvtedy ovplyvnili ekonomiku i celosvetový obchod. Majitelia lodí museli presmerovať prepravu na dlhšiu a zároveň drahšiu trasu okolo Afriky namiesto skratky cez Suezský prieplav.