Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

AJ ČESKO TRÁPIA POVODNE: Vyžiadali si obete, niekde už ľudia aj rabujú

Záplavy v Česku. Foto: TASR/AP

Napätá situácia je aktuálne v Ostrave, kde sa evakuujú viaceré mestské časti.

Praha 16. septembra (TASR) - Praha 16. septembra (TASR) - Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus. V pondelok to uviedla stanica ČT24. Kraj patrí k tým, ktoré povodne postihli najviac. Situácia sa zhoršila aj v krajskom meste Ostrave, kde sa pretrhla hrádza, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Bol som pred malou chvíľou krajskou políciou informovaný o prvých prípadoch pokusu o rabovanie. Dôrazne toto konanie odsudzujem! Ide o hyenizmus a nízkosť niektorých jedincov zneužívajúcich nešťastie ľudí, ktorí pre veľkú vodu museli opustiť svoje domy alebo firmy," povedal podľa servera iDNES.cz Bělica. Niekoľko policajtov tam preto na opustené obydlia dozerá. Hajtman zdôraznil, že polícia bude voči páchateľom postupovať nekompromisne a vinníkov čakajú "najtvrdšie postihy".

Napätá situácia je aktuálne v Ostrave, kde sa evakuujú viaceré mestské časti. V noci začala podľa Bělicu stúpať voda, pričom nebola jasná príčina. Na základe prieskumu z vrtuľníka zistili, že v hrádzi pri sútoku riek Opava a Odra sú dva defekty, cez ktoré preteká 100 metrov kubických vody za sekundu. Preventívne bola už nedeľu odstavená tepelná elektráreň v Třeboviciach, v dôsledku čoho je Ostrava bez tepla aj teplej vody. Zaplavená je tam aj stanica Ostrava-Svinov.

Ministerstvo pre miestny rozvoj (MMR) v pondelok oznámilo, že do troch týždňov od konca stavu nebezpečenstva chce predložiť komplexnú stratégiu obnovy území zasiahnutých povodňami. "Už v predstihu rezort pripravil na obnovu majetku samospráv stovky miliónov korún v programe Živel a usiluje o jeho podstatné navýšenie," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti X. Podporu je podľa neho možné využiť na opravy poškodených ciest, mostov či škôl. O možnostiach ďalšieho financovania chce rokovať s EÚ.



V Česku sa tiež začína intenzívne diskutovať o krajských a senátnych voľbách, ktoré by sa mali uskutočniť tento piatok a sobotu. Primátor Opavy, ktorá patrí medzi výrazne zasiahnuté mestá, Tomáš Navrátil, chce vládu požiadať o ich odloženie. "Pripraviť voľby v tomto stave bude veľmi náročné. Niektoré volebné miestnosti nebudeme môcť vôbec otvoriť. Pravdepodobne ani nedokážeme zaistiť roznesenie volebných lístkov," uviedol podľa servera iRozhlas Navrátil. V pondelok o tom bude na mimoriadnom zasadnutí rokovať vláda.

S likvidáciou následkov povodní v ČR pomôže armáda, povolať môžu 2000 vojakov


S likvidáciou následkov povodní v Česku pomôže armáda, jej nasadenie v pondelok na mimoriadnom rokovaní schválila česká vláda. Povolaných môže byť 2000 vojakov s príslušnou technikou. Ich nasadenie je schválené od utorka až do konca októbra. TASR o tom informoval Karel Čapek z tlačového oddelenia českého ministerstva obrany.

Vojaci budú mať za úlohu likvidovať následky rozsiahlych ničivých povodní, ktoré od piatka zasiahli veľkú časť územia ČR. Budú tiež stavať náhradné premostenia na miestach, kde mosty poškodila alebo úplne zničila voda.

"Účasť Armády ČR umožní oveľa rýchlejšie poskytnutie pomoci kriticky zasiahnutým krajom, obciam a ich obyvateľom. Ako sme sľúbili, urobíme všetko pre to, aby sme ľuďom pomohli následky tejto pohromy zvládnuť," komentovala nasadenie vojakov česká ministerka obrany Jana Černochová.

Rezort obrany pripomenul, že armádu je podľa zákona možné využiť na záchranné práce pri pohromách alebo iných závažných situáciách ohrozujúcich životy, zdravie, značné majetkové hodnoty alebo životné prostredie či práve na likvidáciu následkov pohromy.



Prezident: Niekde môže byť situácia horšia ako v rokoch 1997 a 2002


V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002. Ak štát nebude schopný zaistiť regulárnosť blížiacich sa krajských a senátnych volieb na všetkých miestach, považuje argument o ich odložení za dobrý. Povedal to v pondelok pred mimoriadnym rokovaním vlády, na ktorom sa zúčastňuje, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je to mimoriadne závažná situácia, pretože zo všetkého, čo som mal možnosť sledovať za posledných pár dní, sa ukazuje, že je to možno v niektorých mestách ešte horšie než tá najhoršia povodeň v roku 1997 a potom v roku 2002. Ale som presvedčený, že tým, ako je náš krízový systém pripravený, sme schopní na to oveľa efektívnejšie reagovať," povedal Pavel a ocenil prácu všetkých, ktorí pri povodniach zasahujú.

Prezident sa zatiaľ do postihnutých miest nechystá. "Držím sa zásady, že by všetci mali fungovať na svojich úrovniach a ak dosiaľ priebeh krízy zvládajú kraje so súčinnosťou Ústredného krízového štábu a povodňovej komisie, tak to považujem za dostatočné," uviedol.

Je podľa neho správne, že premiér ako hlava exekutívy v pondelok navštívil jednu z najviac zasiahnutých oblastí. "Ja určite cestu plánujem, ale v tejto chvíli by som to videl skôr ako narušenie úsilia všetkých zložiek krízového systému, než aby som situácii nejako pomohol," vysvetlil.

V piatok a v sobotu by sa v Česku mali uskutočniť krajské a senátne voľby. Vznikla diskusia, či by sa nemali odložiť. Vládu na tento krok vyzval aj primátor Opavy Tomáš Navrátil. Zákonný termín na to, aby sa dátum volieb mohol zmeniť, vypršal podľa prezidenta v pondelok a právnici podľa neho hľadajú cestu, ako to vyriešiť.

"Myslím si, že tým kľúčovým slovom bude regulárnosť. Asi všetci máme záujem na tom, aby voľby prebehli nielen v súlade so zákonom, ale aj regulárne, na čo dnes všade nie sú podmienky. Takže ak nebudeme schopní zaistiť regulárnosť vo všetkých miestach, kde by sa voľby mali uskutočniť, potom by asi boli dobré argumenty za to, aby boli odložené, ak na to nájdeme právnu cestu," dodal.

Počet obetí povodní sa zvýšil na tri


Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku, sa zvýšil na tri. Pribudli dvaja mŕtvi v Krnove. V pondelok to na popoludňajšom brífingu oznámil riaditeľ polície v Moravsko-sliezskom kraji Tomáš Kužel. Všetky obete sú práve z tohto kraja, ktorý patrí k najviac zasiahnutým oblastiam, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"V Krnove sa dnes našli dve osoby, dvaja muži. Jeden muž bol v byte, ktorý bol úplne zatopený. Keď opadla voda, bola tam nájdená mŕtvola, a jeden muž bol nájdený v miestnom potoku," spresnil Kužel. Ďalšie dve osoby v kraji sú podľa neho ešte nezvestné. Celkom je však v ČR podľa ministra vnútra Víta Rakušana nezvestných minimálne sedem ľudí.

O prvej obeti informoval v pondelok ráno český policajný prezident Martin Vondrášek. Bola ňou žena, ktorá sa utopila v rieke Krasovka pri meste Bruntál. Podľa Kužela ju našli už nedeľu.

Niektorý z povodňových stupňov v Česku stále platí na 193 miestach, prvýkrát od soboty klesol ich počet pod 200. Extrémne ohrozenie je podľa stanice ČT24 v Děhylove v okrese Hlučín, tretí stupeň povodňovej aktivity dosahujú hladiny riek na dolných tokoch, napríklad Labe pri Ústí nad Labem či Orlica pri Hradci Králové. Rovnako sú na tom rieky v okolí Českých Budějovíc.

Povodeň poškodila štadión v Opave, duel s Prostějovom odložili


Víkendová povodeň v Opave zaplavila viacero miestnych športovísk vrátane futbalového štadióna a spôsobila značné škody. Voda zaplavila nielen hraciu plochu, ale poškodila aj zázemie štadióna. Ligová futbalová asociácia (LFA) odložila piatkový zápas medzi SFC Opava a 1.SK Prostějov, ktorý mal byť súčasťou 10. kola druhej ligy, na neurčito.

"LFA pristúpila k tomuto kroku na základe vážnych škôd, ktoré na štadióne sliezskeho tímu spôsobili víkendové záplavy. Opavu cez víkend zasiahli mimoriadne silné záplavy a neobišli ani štadión. Voda zaplavila hraciu plochu a vystúpila až po tretí rad na protiľahlej tribúne F. Vážne poškodila aj kabíny, zázemie a poznačila aj okolie štadióna,“ uviedla LFA v tlačovej správe.

Pre nepriaznivé počasie, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy v niektorých častiach krajiny, sa cez víkend neodohrala ani prvá, ani druhá futbalová liga. Dva zápasy najvyššej súťaže Chance ligy, Plzeň - Olomouc a Mladá Boleslav - Slavia, sa však odohrajú v utorok. Zápasy 6. kola boli odložené z dôvodu účasti tímov v záverečnom 4. predkole (play off) európskych pohárov. Informovali o tom české médiá.


Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda


Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa vedenia spoločnosti odhadovať škody je zatiaľ predčasné. Lepší prehľad o dĺžke výpadku produkcie sa tak očakáva začiatkom budúceho týždňa. Kofola však dokáže pokryť dodávky väčšiny produktov z iných závodov skupiny.

Portál idnes.cz v separátnej správe uviedol, že storočná voda, ktorá sa cez víkend prehnala Českom, poškodila viacero firiem v blízkosti vodných tokov. Okrem Kofoly zasiahla v Opave výrobcu potravín Bidfood alebo výrobcu odevov v Jeseníku.

"Hoci sme boli dopredu dobre pripravení, Krnov zaplavila viac ako storočná voda, ktorá silno zasiahla do životov našich zamestnancov a pochopiteľne sa nevyhla ani nášmu výrobnému závodu a skladom," povedal Jannis Samaras, jeden zo zakladateľov Kofoly a generálny riaditeľ skupiny.

Voda sa dostala do celého areálu, aktuálne sa odčerpáva a zisťuje sa rozsah škôd. V továrni Kofoly sa snažia spustiť záložnú elektrocentrálu, pretože mesto Krnov je stále bez prúdu.

Skupina Kofola tento rok kúpila Pivovary CZ, ktoré majú výrobné závody v zaplavených Hanušoviciach či Litovli.

Drvivú väčšinu výrobkov je Kofola schopná pokryť z iných výrobných závodov v Mníchovom Hradišti alebo Rajeckej Lesnej na Slovensku. Minerálne vody sa potom plnia v Moravskom Beroune (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštore pod Znievom (Kláštorná Kalcia), ktoré vodou zasiahnuté neboli. Prevádzka firmy ako celku je teda zaistená, rýchlosť obnovenia prevádzky postihnutých závodov ukážu až ďalšie dni.


Povodne majú prvú obeť

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Počet nezvestných sa v pondelok zvýšil o troch ľudí voči údaju z nedele. "Evidujeme sedem nezvestných. Troch nezvestných z vozidla, ktoré vošlo do potoka Staříč v Lipovej Lázni, jedného človeka, ktorý spadol do Janovického potoka v okrese Uherské Hradiště. Jeden nezvestný po skoku do rieky Otavy, jeden nezvestný senior z domu seniorov v Kobylej nad Vidnavou a jeden pád do vody v Krnove," spresnil Vondrášek. Polícia opakovane vyzýva ľudí, aby do zaplavených oblastí nechodili, nepribližovali sa k rozvodneným tokom a nechodili ani do lesov a parkov, lebo tam hrozí pád stromov.

V noci z nedele na pondelok napršalo podľa meteorológov najviac zrážok v Krkonošiach, asi 30 milimetrov. Povodňový stav v pondelok ráno platil na 207 miestach v ČR, pričom na štyroch bola extrémna povodeň. Počet miest bez elektriny mierne klesol na 118.000, čo je o 17.000 menej než v nedeľu večer. Najhoršia situácia zostáva podľa ČT24 na Morave. Pre záplavy je zastavená premávka na 80 železničných úsekoch.

Kritická situácia je v meste Litovel v Olomouckom kraji, ktoré je zatopené z 80 percent. Väčšina domácností je bez elektriny, nefunguje ani mobilný signál, ani rozhlas. Voda tam bude kulminovať zrejme až popoludní. Bez elektriny je aj veľká časť Bohumína a ďalšie mestá.

V nedeľu povodne výrazne postihli mesto Krnov v Moravskosliezskom kraji, voda zaplavila asi 80 percent mesta. Miestna evakuácia bola podľa šéfa Hasičského záchranného zboru (HZS) ČR Martina Vondráška oneskorená a niektoré evakuačné centrá neboli vhodne zvolené, lebo sa do nich dostala voda. Zástupca starostu tieto výčitky odmieta.

Česku už ponúklo materiálnu aj personálnu pomoc viacero štátov vrátane Ukrajiny. Podľa ministra vnútra Víta Rakušana to zatiaľ nie je potrebné, lebo české záchranné zložky situáciu zvládajú.



Uzavreli hraničný priechod Lanžhot - Brodské


Česká polícia po dohode so slovenskou stranou uzavrela pre vysokú hladinu vody v rieke Morava hraničný priechod Lanžhot - Brodské. Ide o priechod na takzvanej starej ceste. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa hovorcu polície v Juhomoravskom kraji Pavla Švába nie je možné odhadnúť, dokedy opatrenie potrvá. Hraničný priechod na diaľnici D2 zostáva otvorený.

Český minister životného prostredia Petr Hladík po pondelkovom zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie (ÚPK) ľudí vyzval, aby pri plánovaní ciest sledovali aktuálne informácie o premávke na cestách aj na železnici a vyhli sa tak miestam, ktoré sú uzavreté pre povodne.

Najvyšší stupeň výstrahy pred zrážkami v pondelok platí už len na juhu Čiech a časti južnej Moravy. ÚPK preto vyzvala, aby sa s ohľadom na predpoveď počasia venovala zvýšená pozornosť tokom odvodňujúcim Šumavu a Novohradské hory a tiež povodiu Lužnice.

Hladík pripomenul riziko šírenia chorôb. Ľudí vyzval, aby dodržiavali pri likvidácii následkov povodní hygienické pravidlá týkajúce sa používania ochranných prostriedkov, bezpečnosti potravín a pitnej vody a nepili vodu zo studní, ktoré boli zasiahnuté povodňou.

V pondelok večer sa mimoriadne zíde česká vláda. Rozhodol o tom premiér Petr Fiala a na rokovaní sa podľa Kancelárie prezidenta republiky zúčastní aj prezident Petr Pavel. Jednou z tém bude zaistenie krajských a senátnych volieb, ktoré by sa mali uskutočniť tento piatok a sobotu. Zmena termínu volieb je možná len zákonom.

"Finálne rozhodnutie je na vláde. V tejto chvíli platí, že hasiči sú v zasiahnutých oblastiach pripravení operatívne v maximálne možnej miere pomôcť starostom so zaistením volieb," povedal po rokovaní ÚPK minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Česi môžu žiadať pomoc



Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce. S vybavovaním pomôžu priamo v postihnutých oblastiach mobilné tímy úradníkov. Tí, ktorí sa z dôvodu povodne či odpratávania škôd nedostanú do práce, majú nárok na neplatené voľno. V pondelok to uviedol český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Ľudí v zasiahnutých oblastiach nenecháme bez pomoci! Naše mobilné tímy sú pripravené vyjsť do terénu a zaistiť sociálnu pomoc. Zatiaľ nás limitujú obmedzené možnosti dopravy na niektoré potrebné miesta," uviedol na sociálnej sieti X Jurečka s tým, že v utorok by sa už úradníci do viacerých miest mali dostať.

Rezort o tom podľa ministra komunikuje s najviac zasiahnutými krajmi ako aj so zástupcami Integrovaného záchranného systému. "Od zajtrajška by sme mali byť schopní tam, kde už nebude voda, pôsobiť s mobilnými tímami tak, aby občania mohli priamo v lokalite svojho bydliska prísť za pracovníkmi mobilného tímu a tam vyriešiť žiadosť. Ak to bude nutné, budeme schopní vyriešiť výplatu na mieste," dodal.

Úradníci budú podľa neho zhovievaví aj v prípade chýbajúcich dokladov či iného problému, ktorý záplavy spôsobili. Celková výška poskytnutej pomoci môže dosiahnuť až 72.900 korún, čo je päťnásobok životného minima v ČR.

Minister tiež podotkol, že odstraňovanie škôd na majetku po povodniach je brané ako dôležitá osobná prekážka v práci, zamestnanci majú preto nárok na neplatené voľno. Rovnako naň majú nárok v prípade, ak ich dieťa nemôže ísť do školy a nemá sa oň kto iný postarať. Podmienkou je, že nemôže byť staršie než desať rokov.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)