Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Príčina tragického požiaru v Backnangu stále nie je jasná

Rodinný dom, ktorý zasiahol požiar Foto: TASR/AP Photo

Požiar si vyžiadal osem ľudských životov.

Backnang/Berlín 11. marca (TASR) - Podozrievané drevené kachle nezapríčinili tragický požiar, ktorý si v nedeľu v skorých ranných hodinách vyžiadal v obytnom dome v nemeckom Backnangu neďaleko Stuttgartu osem ľudských životov.

Informáciu priniesla dnes s odvolaním sa na vyšetrovateľov tlačová agentúra DPA. Kriminalisti sa sústredia teraz na preskúmanie elektrického vedenia v objekte.

Na mieste požiaru v centre mesta, v ktorom žije viac ako 35.000 ľudí, sa dostavili ešte v nedeľu tureckí diplomati pôsobiaci v Nemecku, pretože obeťami požiaru sa stala 40-ročná žena tureckého pôvodu a jej sedem detí vo veku od šiestich mesiacov do 16 rokov.

Turecký prezident Abdullah Gül apeloval dnes na Nemecko, aby kauzu dôsledne vyšetrila a preskúmala všetky možné verzie tragédie.

"V minulosti došlo, žiaľ, k požiarom, podpaľačstvu, vraždám našich občanov. Preskúmajme preto všetky eventuality," citujú prezidentove slová dnes turecké médiá. Abdullah Gül súčasne konštatoval, že by nebolo správne vyvodzovať predčasné závery, avšak ubezpečil, že Ankara bude kauzu pozorne sledovať. Turecká opozícia vyslala do dejiska tragédie už dvoch osobitých vyslancov.

Kauza hlboko otriasla nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou, vyplynulo z vyjadrenia predstaviteľa tlačového odboru vlády Georga Streitera v Berlíne. Hovorca súčasne ubezpečil, že šéfka spolkovej vlády nemá žiadne pochybnosti o tom, že príslušné orgány budú konať až do úplného objasnenia príčin požiaru.



Kritika na adresu prenajímateľa bytu

Príbuzní zosnulých adresovali dnes ostrú kritiku prenajímateľovi bytu a miestnym úradom v súvislosti s údajne katastrofálnym stavom elektrického vedenia v objekte. Zosnulá matka sa vraj kvôli zlým podmienkam v byte opakovane obracala na úrady.

Hasičov na miesto nešťastia privolali okolo 04.30 h. Oheň, ktorý vypukol v hornej časti bytového komplexu, sa rýchlo šíril, ale relatívne rýchlo sa ho podarilo dostať pod kontrolu, i keď úplné uhasenie si vyžiadalo dlhší čas.

Niet indícií, že by išlo o xenofóbne motivovaný útok alebo podpaľačstvo, uviedol v nedeľu hovorca polície a na tomto tvrdení sa doteraz nič nezmenilo.

Materiálne škody na objekte, ktorý slúžil kedysi ako garbiarska fabrika a v ktorom museli kvôli požiaru evakuovať aj pohostinské zariadenia plné návštevníkov, sídliace v suteréne, sa odhadujú na šesťmiestnu sumu v eurách. Na prízemí objektu bolo sídlo nemecko-tureckého kultúrneho spolku.