Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Pre útok na podnik v Londýne spájaný s Ukrajinou obvinili dvoch ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vzťahy medzi Ruskom a Britániou sú dlhodobo napäté a od invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022 sa ešte zhoršili, píše Reuters.

Londýn 3. augusta (TASR) - V súvislosti s vyšetrovaním marcového podpaľačského útoku na podnik v Londýne napojený na Ukrajinu obvinili ďalšie dve osoby, informovala v sobotu tamojšia polícia. TASR píše na základe agentúr DPA a Reuters.

Z podpaľačstva boli obvinení 22-ročný Jakeem Barrington Rose a 19-ročný Ugnius Asmena. Staršieho z podozrivých obvinili aj z dvoch prípadov držania útočnej zbrane, uviedla vo vyhlásení londýnska polícia. Podozriví budú v prípade podpaľačstva súdení až v júni budúceho roka.

Britské úrady už predtým obvinili z účasti na útoku ďalších piatich mužov. Podľa súdnych záznamov ich obvinili aj z trestných činov podľa zákona o národnej bezpečnosti v súvislosti s "činnosťou, ktorá by mohla byť prospešná pre Rusko".

Jeden z vysokopostavených policajtov uviedol, že hoci ide o závažné obvinenia, pre verejnosť podľa neho nehrozí žiadne väčšie nebezpečenstvo.

Už predtým obvinili v tomto prípade aj 20-ročného Dylana Earla. Ten je obvinený z organizovania podpaľačských útokov v mene Vagnerovej skupiny, ktorá je zakázanou teroristickou organizáciou, píše DPA. Povráva sa, že Earl naverboval a zaplatil ďalším osobám, aby vykonali podpaľačské útoky na podniky spojené s Ukrajinou, ktoré vlastnili spoločnosti Oddisey a Meest UK.

V máji hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí uviedla, že britské obvinenia z ruskej účasti na útoku sú absurdné a provokatívne. K požiaru došlo 20. marca v priemyselnej budove v Leytone vo východnom Londýne. Pri hasení zasahovalo približne 60 hasičov.

Vzťahy medzi Ruskom a Britániou sú dlhodobo napäté a od invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022 sa ešte zhoršili, píše Reuters.